Полицајац из Српца хуманост доказао чак 52 пута

 Дејан Јовичић
Полицајац из Српца хуманост доказао чак 52 пута

СРБАЦ - Полицијски службеник Славољуб Жујић (50) један је од најредовнијих давалаца крви из Српца и за протеклих 27 година ову драгоцјену течност даровао је чак 52 пута.

Важност овог племенитог чина схватио је током протеклог рата када је његов ујак тешко рањен, а била му је неопходна крв.

- Први пут сам крв даровао те ратне 1995. године, а придружили су се и чланови моје породице, брат Борис и брат од стрица Зоран, који до данас имају по 30 даривања, а редовни даваоци су и моји синови Стефан и Лука - каже Славољуб чија је крвна група Б позитивна.

За протекле три деценије није ниједном дошао у ситуацију да му затреба крв, али је зато многима помогао својим хуманим гестом.

- Често ме моле за помоћ из Црвеног крста и здравствених установа и увијек се одазивам. Не само ја, већ и моје колеге из Полицијске станице Србац који су вишеструки даваоци, јер добро знамо колико је тешко обезбиједити крв у критичним ситуацијама - истакао је Жујић.

Славољуб је на давалаштво подстакао и чланове Фудбалског клуба Ножичко који се такмичи у петој лиги Републике Српске и који су такође недавно организовано дали крв.

- Крв дајем да помогнем и охрабрим болесну особу, познату или непознату, да преброди болест, повреду или други здравствени проблем. Увијек размишљам о другима, не о себи - каже Жујић.

Жељу да помогне ближњима показивао је и на друге начине учествујући у акцијама пружања помоћи социјалним категоријама, нарочито приликом изградње или обнове кућа.

Командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота похвалио је Жујића и друге службенике за које каже да су показали како се полицијска униформа поносно носи и служи за примјер.

- У нашој станици имамо 12 добровољних давалаца који учествују у акцијама давања крви Црвеног крста и МУП-а Републике Српске већ деценијама, а Славољуб је рекордер. Поносни смо што су међу њима и наше двије службенице Милка Босанчић и Горица Стојаковић. Они су показали да свој посао раде с љубављу и да су грађанима на услузи у сваком погледу - рекао је Шњегота.

Додаје да су србачки полицајци доказали и на разне друге начине да су прави хуманисти.

- У протекле двије године наша екипа је на градском турниру у малом фудбалу у Српцу заузимала друго мјесто, а дио средстава од освојене награде одвајали смо у хуманитарне сврхе. Једном смо помогли манастиру Осовица, а ове године смо одвојили дио новца за изградњу куће за самохрану мајку Невену Игњатић - истакао је Шњегота.

Фудбал

Поред хуманог рада, Славољуб Жујић је и дугогодишњи спортски радник. Био је један од првих тренера ФК Ножичко и један од иницијатора оснивања овог клуба. На локалним турнирима у малом фудбалу ангажован је као судија, а до прије три године је обављао дужност предсједника Општинског фудбалског савеза Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана