Подршка за узгој домаћих сорти соје

Данијела Бајић
Подршка за узгој домаћих сорти соје

БАЊАЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кроз програм подстицаја у пољопривреди наставило је са спровођењем мјере регресирања сјемена домаћих “БЛ” сорти соје намијењених за предстојећу прољећну сјетву.

Регрес у износу од 12,5 КМ по паковању сјемена од 25 килограма односи се, како су истакли у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, на сјеме домаћих “БЛ” сорти соје које су селекционисане од стране научноистраживачке институције Пољопривредни институт РС.

Наведена мјера подстицаја уведена је, истакли су у овом министарству, с циљем јачања конкурентности домаће производње сјеменске соје, а право на њу се остварује у овом институту. 

Према Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2021. години, пољопривредници имају право на подстицајна средства за производњу генетички немодификоване соје у износу до 200 КМ по хектару, те на премију за произведену и продату соју у износу до 15 одсто од утврђене референтне цијене по јединици производа.

Директор Пољопривредног института РС Војислав Тркуља казао је да у овогодишњој понуди институт нуди сјеменску соју високог квалитета, дорађену у обновљеном дорадном центру у Новој Тополи, који према техничкој опремљености спада у најбоље дорадне центре у региону.

- У понуди су три сорте соје, сорта “соња” (0-И група зрења), те сорте “сана” и “марина” (00-0 група зрења). Сорта “соња” одлично подноси сушу, а уз правилну агротехнику и у повољним агроеколошким условима остварује приносе и до пет тона по хектару. Због велике количине биљне масе оставља значајну количину азота (преко 50 килограма по хектару) за наредни усјев - казао је Тркуља.

Додао је да сорта “сана” спада у ријетке сорте са бијелим хилумом, тако да се може користити и за прерађевине за људску исхрану (тофу сир, сојино млијеко).

- Сорте “сана” и “марина” имају краћу вегетацију од сорте “соња”, па послије жетве преостаје довољно времена за сјетву озимих жита. Посебно бих истакао да регресиране “БЛ” сорте соје нису генетички модификоване, те да произвођачи за њих могу остварити подстицаје према Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди - нагласио је Тркуља.

Регресирано сјеме домаћих “БЛ” сорти соје се, истакао је он, може набавити у већини пољопривредних апотека широм Српске.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је да је свака подршка пољопривредницима добродошла, посебно сада у вријеме пандемије.

- Такође, мјере регресирања сјемена “БЛ” сорти добре су и због афирмације домаћих хибрида, који се произведе у нашим агроеколошким условима. Домаћа сјемена сигурно могу дати солидне резултате на нашим пољима - казао је Маринковић.

Контроле

Војислав Тркуља је подсјетио да је гајење генетички модификоване соје у овој земљи законом забрањено, те да ће у току вегетације Републичка пољопривредна инспекција ригорозно контролисати засијане усјеве.

- У вези с тим, а према Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у овој години, сви они који у предстојећој прољећној сјетви буду гајили генетички модификовану соју биће искључени из свих подстицајних мјера у текућој години - подсјетио је Тркуља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана