Подршка пројектима омладинских организација у Српцу: Циљ квалитетније испуњено слободно вријеме

Срна
Подршка пројектима омладинских организација у Српцу: Циљ квалитетније испуњено слободно вријеме

СРБАЦ - Десетак србачких средњошколаца биће "запослено" у локалним фирмама и јавним предузећима и установама, а циљ је да на тај начин стекну потребне вјештине и постану конкурентнији на тржишту рада када се опросте са школским клупама.

Овај пројекат под називом "Запосли средњошколца" до краја године покренуће србачко Удружење грађана Ц.Е.З.А.Р. захваљујући подршци Министарства породице, омладине и спорта РС, које је издвојило 300.000 КМ за суфинансирање 78 омладинских иницијатива, чиме ће бити омогућено квалитетније провођење слободног времена младима из цијеле Српске. За реализацију идеја четири омладинске организације из Српца одобрено је 18.000 КМ, а извршна директорица удружења Ц.Е.З.А.Р. Тања Шњегота каже да ће млади провести одређен број сати на послу и за свој први радни ангажман добити хонораре.

- Послодавци ће имати прилику да додатно финансијски подрже младе, а ако се одлуче за то, добиће и одређене значке од нашег удружења и министарства као неко ко подржава младе - рекла је Шњегота.

На сличан начин одобрена средства ће искористити и млади из Градишке којима је за реализацију три пројекта обезбијеђено 12.000 КМ. Међу њима је и Удружење "Мост" које ће спроводити пројекат "Искористи прилике".

- Организоваћемо радионице о социјалном и омладинском предузетништву, те могућностима самозапошљавања у погледу комерцијалног узгоја органског поврћа. У плану су и психолошке радионице професионалне оријентације као и курс њемачког језика - рекла је Дајана Каран из удружења "Мост". Издвојено је и 19.500 КМ за програме и пројекте шест омладинских организација из Лакташа. Вања Илић из Центра за дјецу, младе и породицу из ове општине каже да је пројектом планирана реализација сета радионица за младе и пет акција уређења унутрашњег и спољног простора овог центра.

Д. Ј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана