Подршка обнови манастира Удрим од свештеника из Канаде

Срна
Foto: Срна

ЗАВИДОВИЋИ - Свештеник Јован Марјанац, парох у Кичинеру у Епархији канадској, посјетио је средњовјековни манастир Удрим у Гостовићу код Завидовића, чија је обнова у току, и најавио даљу подршку обнови ове немањићке задужбине.

Отац Јован, поријеклом из Завидовића, је у новембру 2018. године у његовој бившој парохији у Мисисаги у Канади био организатор донаторског ручка на којем је сакупљен први прилог за обнову манастира Удрим, објављено је на званичном "Фејсбук" профилу манастира.

Гледајући светињу која васкрсава под Удримом, окружена живописним крајоликом и неизмјерном тишином, отац Јован је изразио спремност да са својим вјерницима и земљацима, који су у Канади, и у наредном периоду подржи обнову ове светиње која је "више од три вијека умирала и опет остала жива".

Парох завидовићки протојереј-ставрофор Зоран Живковић упознао је оца Јована о току обнове манастира, те искористио прилику да му још једном захвали за труд и прилог за обнову манастира, али исто тако и да упути захвалност свим вјерницима из Мисисаге, Кичинера, Хамилтона, Торонта и осталих дијелова Канаде који су дали свој прилог за обнову ове светиње.

Прије посјете манастиру Удрим, отац Јован је, по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, заједно са оцем Зораном служио Свету литургију у Храму Светог Саве у Завидовићима.

Обнова средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ почела је прошле године, након што је три вијека ова немањићка задужбина била у рушевном стању.

Овај манастир је посвећен Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана