Подршка Бијељине “Илинданском сабору” у Пожарници

Срна
Подршка Бијељине “Илинданском сабору” у Пожарници

БИЈЕЉИНА - Парох тузлански и пожарнички Спасоје Радовановић позвао је све Тузлаке да на дан Светог пророка Илије, 2. августа, присуствују традиционалном “Илинданском сабору” у Пожарници у порти Храма Вазнесења Господњег који у овој години обиљежава 125 година од освештања и заштићен је као национални споменик и културно добро.

Храм је порушен у рату, генерално обновљен 2016. године, а прошле године је започето обнављање фрескописа.

Према ријечима свештеника, у Пожарници живи тек стотину Срба у 63 домаћинства, од пријератних 1.000 српских домаћинстава.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је на састанку са представницима Српске православне цркве и Завичајног удружења Тузлака у Бијељини обећао подршку града у организацији “Илинданског сабора” у Пожарници и Србима у тузланској регији, саопштено је из Градске управе.

Он је рекао да су Тузлаци у одбрамбено-отаџбинском рату дали велики допринос одбрани Семберије, која се тада бранила на Мајевици, те да је обавеза да Семберија подржи организацију њихових светковина.

“Заједно са Завичајним удружењем Тузлака инсистираћемо код институција Тузле и Тузланског кантона на побољшању статуса српских повратника и инфраструктуре српских села”, рекао је градоначелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана