Под упитником исплата плате радницима у Дому здравља Угљевик

Анита Јанковић Речевић
Под упитником исплата плате радницима у Дому здравља Угљевик

Угљевик - Исплата плата запосленима у Дому здравља Угљевик могла би овај мјесец бити доведена у питање, с обзиром на то да је тој здравственој установи блокиран рачун због неизмирених обавеза према Пореској управи РС.

Директор Дома здравља Угљевик Југослав Цветковић каже да им је рачун блокиран крајем прошле седмице због неуплаћених доприноса за фебруар у износу од 44.000 КМ.

- Фонд здравственог осигурања РС нам је у петак уплатио мјесечну траншу од 110.000 КМ и када тај новац са посебног рачуна пребацимо на овај који је блокиран, Пореска управа ће намирити свој дио и нама ће остати 66.000 КМ, а само за нето плате нам треба 80.000 КМ. Тако да нећемо имати довољно новца. Транша Фонда није довоља за плате са порезима и доприносима, које мјесечно износе 138.000 КМ - рекао је Цветковић.

Истакао је да је рачун здравствене установе на чијем је челу посљедњи пут био блокиран прије двије године, те да је тренутна блокада лош потез.

- Разумијем да свако ради свој посао, али блокадом једне здравствене установе да не може платити гориво за санитет доводи се у питање живот наших пацијената. Не желим никога да кривим за то, али бих волио да постоји јединствен став за све домове здравља, а не да се некима гледа кроз прсте. Ситуација је тренутно таква да ми стварно немамо средства - рекао је Цветковић. Према његовим ријечима, Дом здравља Угљевик је један од ријетких у Српској који има уредну пропорцију запослених медицинара и немедицинског кадра.

- Планирали смо да се кредитно задужимо и један дио радника добровољно пошаљемо у пензију како бисмо смањили трошкове плата. Тиме би мјесечна транша коју добијамо од Фонда постала довољна и да платимо раднике, али и уплатимо порезе и доприносе. Скупштина општине је у јуну одобрила одлуку о задужењу, а општина би нам била гарант, али Министарство финансија РС није дало зелено свјетло - казао је Цветковић и додао да ће тражити састанак са ресорним министром и представницима синдиката како би нашли рјешење за проблеме у којима се налазе.

У Пореској управи РС потврдили су да су Дому здравља Угљевик блокирали рачун у четвртак због неизмирених обавеза за порезе и доприносе.

- Укупне доспјеле, а неизмирене обавезе Дома здравља Угљевик износе 2,14 милиона КМ - казали су у Пореској управи РС.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић сматра да блокада Дома здравља Угљевик нема смисла.

- У данашње вријеме, када је материјална и социјална ситуација здравствених радника катастрофална, блокиран је Дом здравља и доведена у питање исплата плата. Та здравствена установа не прима довољно новца од Фонда и једноставно нема средства за уплату пореза и доприноса - рекао је Гранулић и додао да очекује да ће Влада РС хитно покренути питање повећања цијене рада медицинарима у Српској.

Фонд здравства РС

У Фонду здравственог осигурања РС појашњавају да је главни критеријум за финансирање домова здравља број регистрованих осигураника, истичући да новац исплаћују сваког мјесеца.

- Мјесечна транша за Дом здравља у Угљевику на основу овогодишњег уговора је око 110.000 КМ, а новац им је посљедњи пут уплаћен у петак. Обавезе према здравственим установама редовно измирујемо у складу са потписаним уговорима и немамо неизмирених, а доспјелих обавеза према Дому здравља Угљевик - казали су у Фонду здравства и навели да су за функционисање здравствених установа одговорни њихови руководиоци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана