Гљива у Рогатици иде к'о алва

С. М.
Гљива у Рогатици иде к'о алва

РОГАТИЦА - Шуме у Рогатици ових дана пуне су берача, оних искусних, али и почетника жељних “лаке” зараде, који задовољно трљају руке јер је гљива добро родила и иде као алва.

 Међу њима је и Милош Кушић са Борика који је тек завршио први разред средње школе за занимање пословно-информатички техничар при Средњошколском центру “27. јануар” у Рогатици. Једва је, каже, дочекао крај школске године и да се отисне у шуме и шумарке родних Борика и околине да би убрао коју гљиву и зарадио мало новца за љетно ферије.

Одмах послије јутарњег буђења отишао је у шуме Думашевина на обронцима Сјемећа и за непуних осам часова једног дана убрао више од 80 килограма свјежег вргања и нешто лисичарке.

По унапријед постигнутом договору по њих је дошао откупљивач из “Шума плода” из Рогатице, Зоран Лугоња и примопредаја је убрзо услиједила. Откупљивач је добио квалитетну робу, а берач свој новац. Откупна цијена била је од четири марке за килограм прве класе, двије марке за другу класу и скромну марку за килограм вргања треће класе, које је како рекоше и берач и откупљивач, било најмање.

Кушић је само један од бројних Рогатичана и Рогатичанки, младих али, и у познијим годинама, који су се ових дана могли срести у шумама широм општине. Нико се није вратио, рече откупљивач Лугоња, празних руку. Доносили су корпе и цекере пуне вргања, а све је више и лисичарке, која је на бољој цијени од вргања и иде од осам до 10 марака за килограм.

Кад прође сезона бербе вргања и лисичарке, причају берачи гљива, долази на бербу сунчаница и посебно благва једна од најукуснијих гљива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана