Почело прољећно крчење њива: Немаром ризикују казну, али и живот

Јана Кезић
Почело прољећно крчење њива: Немаром ризикују казну, али и живот

БАЊАЛУКА - Ватрогасци у Српској ових дана имају пуне руке посла, јер је почело прољећно чишћење, крчење њива и паљење корова, а надлежни апелују на грађане да буду пажљиви јер се ватра може брзо проширити и оставити велику штету у природи, али и угрозити људски живот.

 Да несавјесним појединцима ни то, али ни казне које се крећу од 100 па до чак 1.000 марака, нису опомена, свједочи и повећан број интервенција ватрогасних бригада.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да је обавеза становника да предузму све мјере како не би дошло до пожара, а никако не смију да пале шибље када је суво вријеме и јак вјетар, међутим, исти сценарио се понавља сваке године.

Командир бањалучке Ватрогасне бригаде Мирослав Малинић каже да су у периоду од 1. до 27. марта имали 89 интервенција.

- Од 20. до 27. марта интервенисали смо 27 пута. Од тога је било 20 пожара, од чега девет у шуми и ниском растињу - рекао је Малиновић.

Слична ситуација је и на југу Херцеговине. Командир требињске Територијалне ватрогасне јединице Здравко Кашиковић каже да су ових дана гасили два шумска пожара, чији је узрок људски фактор.

- Људи се правдају тиме да морају палити како би очистили, те постављају питање гдје ће им овце пасти. Таква су нека размишљања, људи гледају само свој интерес, а нису свјесни да, када нешто изгори, треба 50 година да се обнови вегетација и све остало - рекао је Кашиковић.

Из Ватрогасног одјељења Соколац Никола Шарац каже да се сваке године са престанком падавина и љепшим временом повећава број интервенција.

- Од почетка ове године имали смо 11 интервенција, а ријеч је углавном о пожарима на отвореном, трави и ниском растињу - рекао је Шарац додајући да то понекад зна да пређе у шумски пожар, али су то досад успјешно спречавали и није дошло до веће материјалне штете.

Старјешина Ватрогасне јединице Вишеград Жељко Милошевић каже да су током овог мјесеца имали шест интервенција на отвореном.

Апел су упутили и из Ловачког савеза РС истичући да ватра уништава јазбине, гнијезда, изворе хране, скровишта за дивљач, а често и подмладак, али и одрасле јединке које нису успјеле на вријеме побјећи.

- Истовремено, усљед пожара у шумама долази и до сагоријевања хумусног слоја на овим често плитким земљиштима, чиме се умањује могућност успјешне регенерације ових подручја - наводе из Ловачког савеза.

Грање и бензин

Приликом паљења грања у мјесту Вејница, општина Велика Кладуша, Ш. П. (38) је задобила тешке повреде. Како су пренијеле агенције, с обзиром на то да је грање било мокро и није хтјело да изгори, она га је полила бензином и том приликом ватра јој је захватила одјећу. Из тамошњег Дома здравља казали су да је жена примљена с опекотинама руку, грудног коша и стомака те је, након што јој је указана љекарска помоћ, упућена у бихаћку болницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана