Почела вакцинација студената завршних година Медицинског факултета

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је данас почела вакцинација прве групе студената завршних година студената Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци за коју се пријавило њих 250.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да су на ред за вакцинацију дошли и студенти који иду на практичну наставу у болнице гдје су у контакту са пацијентима.

"Наравно, у ризику су да оболе, а њихова вакцинација представља и заштиту пацијената у здравственим установама јер спречава уношење инфекције од млађих људи", рекла је Аћимовићева новинарима у Институту за јавно здравство Српске, гдје се студенти вакцинишу.

Она је похвалила студенте да су велика помоћ здравственим радницима током пандемије вируса корона, те је нагласила да је ово и својеврсна порука студената свима да се вакцинацијом треба заштитити од заразе.

Говорећи о процесу вакцинације у Српској, Аћимовићева је навела да ће она бити убрзана јер Српска има на располагању веће количине вакцина.

Она каже да су у Институту до сада дали 4.000 доза вакцина.

"Вакцинисано је 2.300 људи, од тога 1.650 је комплетно вакцинисано са двије дозе", рекла је Аћимовићева и навела да је кинеска вакцина "синофарм" од надлежне агенције добила употребну дозволу, па ће наредних дана бити дистрибуисана здравственим установама.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, Аћимовићева напомиње да још није вријеме за опуштање, те да и даље вриједе све препоруке у вези са мјерама заштите од заразе.

Представник студената Медицинског факултета Горан Гаћић рекао је да ће данас бити вакцинисано 80 студената вакцином "спутњик ве", а у току цијелог процеса њих око 250, колико се и пријавило.

Он је прецизирао да ће вакцину добити студенти од треће до шесте године Медицинског факултета, студенти пете године фармације, студенти здравствених студија од прве до четврте године, као и студенти денталне медицине, односно стоматологије.

Он очекује да ће велики број припадника студентске популације бити вакцинисан јер, како је истакао, за то постоји велики интерес.

Студент шесте године Медицинског факултета Нанад Јаћимовић, који волонтира у Институту за јавно здравство, каже да је за њега и колеге ово велико искуство, те да су волонтирали и у ковид одјељењима Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Он је позвао све грађане Бањалуке и Републике Српске да се што прије вакцинишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана