Почела са радом лабораторија за дијагностику вируса корона у Фочи

Срна
Почела са радом лабораторија за дијагностику вируса корона у Фочи

ФОЧА - У Универзитетској болници Фоча данас је озваничен почетак рада лабораторије за тестирање на присуство вируса корона.

Универзитетска болница Фоча добила је од Владе Српске специјални ПЦР апарат, док су два удружења пољопривредника - мљекара и повртара, прикупила и болници уплатила 70.000 КМ, захваљујући чему је набављена скупоцјена пратећа опрема за тестирање.

Апарат је инсталиран и болничко особље које је прошло обуку почело је ове седмице прва тестирања.

Начелник Службе за медицинску микробиологију Универзитетске болнице Фоча Ружица Лукић рекла је да савремени апарат и опрема гарантују високу тачност резултата.

Она је напоменула да се ова лабораторија већ четири године бави молекуларном дијагностиком затвореног система, а сада је додатно опремљена за новији вид дијагностике отворених система.

- То је врло комплексна дијагностика, која захтијева низ различитих поступака и корака који, такође, захтијевају посебне апарате и посебне просторије. ПЦР апарат подразумијева молекуларну дијагностику, најсавременије методе високе осјетљивости са високом тачности у чији резултат тешко да можете сумњати - навела је Лукићева.

Дијагностика вируса корона захтијева обавезно ношење заштитних одијела и строго придржавање свих мјера заштите.

- Скупоцјена опрема штити како узорак од контаминације људи који раде са њим, а исто тако штити и нас од узорка за који знамо да је високоинфективан - истакла је Лукићева.

У Фочи ће се радити тестирања на присуство вируса корона за подручје југоистока Српске.

Отварањем лабораторија у Фочи и Бијељини растеретиће се лабораторије Института за јавно здравство Српске и Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

- Мислим да ћемо олакшати мукотрпан рад лабораторија у Бањалуци и да ће им значити помоћ Фоче и Бијељине - рекла је Лукићева.

Званичници Републике Српске и БиХ обишли су и нову поликлинику Универзитетске болнице Фоча.

Специјалистичке амбуланте више нису раштркане по болничким павиљонима, већ су на једном мјесту - у модерно опремљеној поликлиници.

Некадашњи женски студентски дом у болничком кругу претворен је у поликлинику у оквиру пројекта Владе Српске, којим је предвиђена и изградња и опремање нових операционих и ангио-сале, те опремање болничких павиљона.

Допринос ће дати и локална заједница изградњом обилазнице са 50 паркинг-мјеста, чиме ће се олакшати прилаз новој поликлиници и обезбиједити паркирање возила.

Добар одговор на епидемиолошку кризу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је, након састанка са начелником општине Фоча Радосавом Машићем, изразио задовољство начином на који је ова локална заједница одговорила на кризу изазвану вирусом корона и организовала заштиту својих грађана.

Шеранић је навео да је на састанку у Фочи било ријечи и о активностима у вези са радом полиције и Цивилне заштите, организације карантина, пословних субјеката и пословне заједнице који су дали пуни допринос да би кроз солидарност што боље одговорили на кризу која је била и која је још присутна.

Коментаришући чињеницу да у Фочи није било заражених вирусом корона, Шеранић је рекао да се мора имати у виду циркулација људи.

- У Крајини, односно западном дијелу Републике Српске, поготово од Новог Града до Дервенте и Добоја много је грађана који раде у иностранству и било их је који су долазили из Аустрије, Њемачке, Италије....тако да је била много већа могућност циркулације вируса и ширење унутар заједнице - појаснио је Шеранић.

Он је додао да с друге стране, понашање и одговорност грађана утичу на то како ће се спречавати и ширити вирус.

- Начелник ме је упознао о томе да су људи у Фочи озбиљније одговорили на ове изазове него у другим подручјима. Поносан сам на то што су грађани Републике Српске врло брзо прихватили мјере које смо предложили и то је био одговор Српске на појаву вируса - истакао је Шеранић.

Он је додао да је данас у Универзитетској болници Фоча отворена микробиолошка лабораторија за дијагностику вируса корона, која је јуче већ урадила прве узорке и ушла у данашњи републички извјештај.

- Тако смо јуче имали све четири лабораторије које су обављале тестирање вируса корона - у Бијељини, Фочи и двије лабораторије у Бањалуци - навео је министар.

Машић је рекао да је упознао министра о мјерама које су предузимане током епидемије и о томе шта је Фоча урадила да би спречила појаву вируса корона.

- Истакли смо одговорност наших грађана, добар рад Дома здравља и болнице и служби које су биле укључене. Оно што је долазило са нивоа ресорног министарства, односно републичког штаба било је добар путоказ како треба радити - оцијенио је Машић.

Он је нагласио да су имали снажан ослонац у ономе што је доносило министарство, јер су и мјере предлагане са републичког нивоа биле мјере са ауторитетом које, кад се представе локалној заједници, добију посебну тежину.

- Мислим да су то резултати које смо постигли и срећа да нисмо имали заражених и за све оно што је било у Фочи може се дати висока оцјена - рекао је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана