Почела изградња куће за Драгољуба Сивца из Разбоја Љевчанског код Српца: Из штале пресељава у нови дом

Дејан Јовичић
Почела изградња куће за Драгољуба Сивца из Разбоја Љевчанског код Српца: Из штале пресељава у нови дом

СРБАЦ - Српчанин Драгољуб Сивац (52), шест година након што су му катастрофалне поплаве уништиле породичну кућу у Разбоју Љевчанском, коначно ће добити нови дом.

Дотрајала кућа, коју је деценијама нагризао зуб времена, послије поплава постала је потпуно неусловна за становање, због чега је Драгољуб све ове године живио у помоћном објекту који је служио као штала, гдје је адаптирао једну просторију.

Како би окренуо нову животну страницу, добио је финансијску помоћ у оквиру Програма за опоравак од поплава који реализује УНДП БиХ. Изградња нове куће започела је ових дана, а радови ће бити окончани до прољећа.

Представник Мјесне заједнице Разбој Љевчански Јордан Куваља каже да је УНДП обезбиједио највећи дио средстава, додавши да ће општина Србац учествовати са износом од 5.000 КМ, уз обезбјеђење потребних грађевинских дозвола и довођење струје, воде и канализације.

Према његовим ријечима, Мјесна заједница је обезбиједила плац за изградњу куће, а радове изводи фирма “Промакс” из Модриче.

- Драгољуб већ три деценије живи у лошим условима, а због поплава се морао трајно иселити. Очекујемо да нова кућа буде изграђена до прољећа, након чега ћемо пронаћи донаторе који ће помоћи у опремању - рекао је Куваља, који је и одборник у Скупштини општине Србац.

Драгољуб живи сам и нема најближих сродника. Није корисник социјалне помоћи, а до реализације овог пројекта није имао чак ни личну карту.

- Немам никога свог ко би ме обилазио и живим јако тешко. Преживљавам тако што повремено радим за надницу, а помоћ ми пружа и мјесна заједница. Захваљујем свима који су препознали моју муку и одлучили да пруже помоћ - каже Драгољуб.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да локална управа подржава овакве и сличне пројекте како би се грађанима који се налазе у стању социјалних потреба омогућили стамбени услови достојни човјека.

Он истиче да је у склопу истог пројекта прије три године изграђено пет, дограђена једна и обновљено 45 кућа.

- Дугорочно је у плану да се обнови још један број кућа оштећених у поплавама, али након што УНДП донесе одлуку колико ће домаћинстава бити укључено у овај пројекат на републичком нивоу - рекао је Драгосављевић.

Комшије

Кућа за Драгољуба Сивца налазиће се поред куће демобилисаног борца Зорана Црномарковића, којем је недавно изграђен нови дом уз помоћ Фонда солидарности Борачке организације Србац. Плац је такође обезбиједила Мјесна заједница Разбој Љевчански.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана