Пливањем за Часни крст и у храмовима у Српској прослављено Богојављање

Срна
Пливањем за Часни крст и у храмовима у Српској прослављено Богојављање

ДЕРВЕНТА - У Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти данас је прослављен празник Богојављење, служењем Свете литургије, литијом око храма, те освећењем Богојављенске водице.

Протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић у бесједи након литургије честитао је вјерницима празник Богојављење.

"Изласка на ријеку и ове године није било због мјера заштите и околности које је условила пандемија. Потребно је уредити и локацију мјеста гдје се одржава пливање за Часни крст. Док се ти услови не створе Црква и вјерници празник Богојављење прослављаће и обиљежавати Светом литургијом у храму", рекао је Ћетковић.

Након Свете литургије услиједила је литија око храма, након чега је испред храма освећена Богојављенска водица, коју су вјерници након тога понијели својим кућама.

Српска православна црква прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. Према нашем народном обичају, овог дана вјерници измјењују поздраве - "Бог се јави!" и "Ваистину се јави!".

Дејан Симић "Часни витез" Котор Вароша

Дејан Симић освојио је титутлу "Часног витеза Котор Вароша" побиједивши на пливању за Часни крст које је пред великим бројем суграђана одржано на ријеци Врбањи.
Побједник данашњег такмичења је добио златни дукат, дар Душка Лаловића, умјетничку слику Горана Чупића и заставе Војске Републике Српске и Српске, а сви остали учесници добили су пригодне поклоне као награду за испољену одважност и љубав према православној вјери и традицији.

"Самим тим што сам учествовао осјећам се прелијепо. Испунио сам своју душу вјером у Бога. Захвалио бих се свима који су организовали ову манифестацију и надам се да ће нас наредних година бити још више. Свим момцима који су учествовали честитам, јер смо ми сви заједно побједници", рекао је Симић.

Симић је побиједио у конкуренцији 19 храбрих пливача. Иницијативу за ову манифестацију покренуло је Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, а начелник општине Зденко Сакан био је генерални покровитељ.

"Све данашње учеснике сматрам побједницима, иако је само један први допливао до Часног крста. Локална заједница ће и убудуће бити уз ову манифестацију и захвалио бих свима који су дали допринос да се ово данас организује", нагласио је Сакан.

Организатор шестог пливања за Часни крст у Котор Варошу било је Удружење за промоцију и значај спортске рекреације уз подршку Српске православне црквене општина Котор Варош, а архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић је посебно похвалио иницијаторе такмичења.

"Захваљујући нашим фудбалским ветеранима и њиховим пријатељима. И ове године смо на величанствен начин организовали пливање за Часни крст поводом нашег великог празника", истакао је Нарић.

Поклоне за учеснике обезбиједили су начелник општине Котор Варош, Удружење за промоцију и значај спортске рекреације и бројни привредници.

Прије пливања за Часни крст служена је Света литургија у храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу, а након тога је свечана Богојављенска литија кренула испред цркве према мосту у насељу Котор.

Срђан Леро побједник богојављенског пливања на Билећком језеру

Билећанин Срђан Леро побједник је богојављенског пливања за Часни крст на Билећком језеру.
Леро је први допливао до Часног крста, међу 30-так младића и двије дјевојке који су ове године учествовали.

Он је рекао новинарима да у пливању за Часни крст учествује три године, те да је ово други пут да је побиједио.

Међу учесницима богојављенског пливања за Часни крст на Билећком језеру биле су и двије дјевојке Николина Ђерић и Лана Самарџић, које су новинарима рекле да први пут учествују у пливању, те истакле да им је велика част што су учествовале.

Прије пливања за Часни крст у Саборном храму Светог Саве у Билећи служена је Света литургија.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана