Планинари из Пала освојили врх Арарата

Срна
Планинари из Пала освојили врх Арарата

ПАЛЕ - Чланови Планинарског друштва "Јаворина" из Пала вратили су се са експедиције током које су освојили највиши врх Турске, на планини Арарат, високој 5.137 метара.

Врх планине Арарат, која се налази на граничном појасу Турске и Јерменије, освојили су Огњен Чворо, Мирослав Клачар, Марко Короман и Игор Рашевић.

На пут су кренули 29. августа летом из Сарајева за Истанбул, а потом из Истанбула за Догубајазит. Комбијима су транспортовани у подножје ове моћне планине, на висину од 2.200 метара, одакле креће авантура.

- У понедјељак, 31. августа, кренули смо заједно са локалним водичем на 10 километара дуг успон, са 1.000 метара кумулативног успона који смо савладали без икаквих проблема, а затим се смјестили у први базни камп на одмор и ноћење на висини од 3.250 метара - рекао је предсједник Планинарског друштва "Јаворина" и члан експедиције Огњен Чворо.

Други дан је био дан аклиматизације - провели су сат времена на другом базном кампу на 4.200 метара, а затим се вратили у први базни камп и преноћили.

По плану и програму српски планинари требали су трећи дан поново да изађу на 4.200 метара и преноће, али, због погоршања временских услова и најаве олује која је требала бити у поподневним часовима, одлучили су да тај дан, 2. септембра, изађу на успон.

Чворо каже да им је водич након краћег убјеђивања дозволио да крену, иако није препоручљиво да се са 3.250 иде на 5.137 метара надморске висине.

- Успон из првог базног кампа на врх Арарата и повратак на 4.200 метара одрадили смо за непуних осам сати, што је, према признању самог водича Бурхана Цервана, један од рекорда - напомиње Чворо.

Српски алпинисти су добили и дипломе јер су били једна од најбржих група на планини, поготово на висинама, будући да су за кратак интервал савладали толики успон.

- Са нама у хотелу била је смјештена и бугарска експедиција. Заједно смо кренули на успон, али су се они вратили назад 42 часа послије нас - прича Чворо.

Невјероватно искуство са громовима

Ни изненадна ситуација са громовима није спријечила чланове Планинарског друштва "Јаворина" да наставе успон према врху Арарата, с озбиром на велику љубав према планини.

- Због неадекватне опреме  - нисмо имали вунене капе него обичне синтетичке, на висини од 4.800 метара створили смо позитивно наелектрисање, а са појавом зујања у главама и громова лежали смо 20 минута на стијенама. Када се смирила ситуација, наставили смо успон - присјећа се Чворо.

Он истиче да је ситуација била опасна.

- Било је - лези док не прође. Врло је важно не паничити у кризним ситуацијама - поручује Чворо, и напомиње да је само битно сабрати се и тражити рјешење.

Чворо наглашава да је физичка спрема неопходна, али и воља.

Он истиче да Арарат није технички, али јесте физички захтјеван, јер се за релативно кратку километражу прелази огроман висински успон.

Планинарско друштво "Јаворина" са Пала једно је од најактивнијих таквих друштава у БиХ и тренутно броји 97 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана