Планинари, бициклисти и аутомобилисти јачају туристичку понуду Власенице

Срна
Планинари, бициклисти и аутомобилисти јачају туристичку понуду Власенице

ВЛАСЕНИЦА - Јачању туристичке понуде општине Власеница у све већој мјери доприносе власенички планинари, бициклисти и аутомобилисти.

Сваке године, првог викенда у фебруару, више од 1.000 планинара из Републике Српске и региона учествује на традиционалном "Походу у Пјеновац", који организује Планинарско друштво "Ацер" из Власенице. 

То је прилика да се на непосредан начин промовишу општина Власеница и њене природне љепоте, каже Срни предсједник "Ацера" Драган Илић. 

"Ови планинарски сусрети организују се дуги низ година, а традиција се одржава захваљујући томе што смо добри домаћини и што је наша планина Јавор прелијепа и има добро уређене стазе", рекао је Илић. 

Лијепу страну општине Власеница труде се да покажу и власенички бициклисти. 

Од клуба локалних ентузијаста заљубљених у природу и вожњу бициклом, Бициклистички клуб "КПЛ", након само осам година постојања, израстао је у спортски колектив који је у стању да организује првенства и велике трке, попут Међународне бициклистичке трке Београд-Бањалука, у којој су Власеничани суорганизатори. 

Предсједник "КПЛ-а" Жељко Лукић изјавио је Срни да је клуб, за тих осам година, три пута организовао Првенство БиХ у брдском бициклизму и обиљежио више од 120 километара бициклистичких стаза кроз најатрактивније предјеле општине Власеница. 

Сви ти догађаји, уз спортисте, редовно окупе и велики број посматрача и гостију, па су смјештајни капацитети у Власеници и околним општинама, иако скромни, у данима тих дешавања, пребукирани. 

Велики број спортиста и гледалаца сваке године у јулу окупи и традиционална брдска ауто-трка која се бодује за првенства БиХ и Републике Српске. 

Власеница је и домаћин Сајма пољопривреде и привреде, те "Бир феста", познате традиционалне власеничке кориде, али и регионалне пјесничке смотре. 

План да оживе "Игришта" 

Власеница је не тако давно имала лијеп и добро опремљен ски-центар "Игришта", који је грађен као резервно скијалиште Јахорини за потребе Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године. 

Током и послије рата ски-центар је девастиран, али је недавно начелник Власенице Мирослав Краљевић рекао да су са највишим званичницима Републике Српске вођени озбиљни разговори о реализацији великог пројекта "Игришта" и да је план да скијалиште буде регионални центар који послује у саставу Олимпијског центра "Јахорина". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана