Пјешке прешли 420 километара да помогну другу и моле се за њега у Острогу: Младићи из Лакташа остварили циљ

Милош Васиљевић
Петорица пријатеља из Лакташа препјешачили 420 километара за 12 дана
Foto: Уступљена фотографија | Петорица пријатеља из Лакташа препјешачили 420 километара за 12 дана

БАЊАЛУКА –Петорица пријатеља из Лакташа, који су препјешачили 420 километара за 12 дана, како би помогли пријатељу и суграђанину Александра Милинковића, испунили су свој циљ и мисију хуманости и солидарности.

Драган Савић, Владимир Јованић, Гордан Василић, Предраг Станковић и Срђан Станковић који су 30. априла пјешке кренули из Великог Блашкa код Лакташа, стигли су на празник светог Василија Острошког Чудотворца у Манастир Острог у Црној Гори.

Ходочашће су назвали "За Ацине кораке" и апеловали на све људе добре воље да уплате и помогну Милинковићу, који је прије три године доживио тешку несрећу и остао непокретан.

Владимир Јованић за "Глас Српске" каже да су захвални Богу што су толику руту прошли без било каквих проблема.

Било је умора и жуљева, али повод који их је сабрао био јачи је он препрека.

- Стигли смо у Манастир Острог са одушевљењем  и посебним осјећајем. Од Доњег манастира смо ишли боси кроз шуму до Горњег манастира, да дамо и тај наш допринос, јер је то дио традиције и обичаја. Осјећај је посебан, одушевљени смо. Када смо пролазили корз шпалир људи, аплаудирали су нам. Било је ту још доста ходочасника из осталих градова, посебно из Црне Горе и Херцеговине. Али када виде да нам на мајицама пише Лакташи људи остану одушевљени јер знају колико смо километара прешли - рекао је Јованић.

- Патријарх српски Порфирије видио нас је пред манастиром и прочитао да смо из Лакташа. Поздравио нас је из аутомобила, а прије тога смо цјеливали руку епископа Јоаникија, који нас је дочекао. Редари су нас провели до моштију светог Василија гдје смо цјеливали и помолили се Богу за нашег Ацу. Спавали смо у Горњем манастиру – рекао је Јованић.

Колико је ово празник, према његовим ријечима, тешко је осјетити док га човјек не доживи на улицама Никшића, а прије свега код самог манастира Острог.

Вјерници широм српских земаља данас прослављају празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, а хиљаде ходочасника из Српске и Црне Горе дошли су пјешке како би се поклонили светитељу и чудотворцу.

Најсвечаније је било у манастиру Острог гдје је Свету Архијерејску литургију служио поглавар Српске православне цркве Порфирије уз свештенство и вјерни народ из читавог православног свијета.

Свечано је било и у већини градова широм Српске а празник се посебно обиљежава  и у Мркоњићима, родном селу Светог Василија, а литургију је служио епископ диселдорфски и њемачки Григорије и епископ западноамерички Максим, уз саслужење свештенства и монаштва епархије. 

Александровац

На занимљив начин и у Парохији Александровац обиљежају овај празник. И то на оригиналан начин, јер бициклисичком трком обиђу све цркве које припадају њиховој парохији.

За "Глас" то је потврдио и Парох александровачки, јереј Станко Ћелић. Најастарији учесник имао је 83 година, а најмлађи девет мјесеци, у корпици.

- Јуче смо обиљежили славу храма наше цркве у Александровцу.Уочи празник организујемо бициклијаду и идемо кроз нашу парохију гдје имамо пет храмова. Возимо у круг до сваког храма, неких 22 километра и то радимо сваке године. Нама је ово изузетно важан дан јер је један храм посвећен светом Василију Острошком и онда ми  свечаније него иначе обиљежавамо нашу храмовну славу. Молитвом, културно - умјетничким програмом, а затим и послужењем за све присутне – рекао је свештеник Ћелић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана