Пjешачењем до помоћи четверогодишњаку да прохода

Срна
Foto: СРНА

ПРИЈЕДОР - Двадесетосмогодишњи хуманитарац Љубиша Шљивић боравио је данас у Приједору на свом путу којим пјешачи од родног села Доње Биљане код Задра до Крагујевца, гдје је његова породица избјегла 1995. године.

"Данас је 21. дан. Рута је око 850 километара. Ово ми је прво дуже пјешачење. До сада је то било по планинама 20 до 30 километара. Идеја је да позовем људе добре воље да помогнемо малом Илији Милановићу из Косјерића да прохода за шта му је потребна операција матичним ћелијама", рекао је Шљивић новинарима у Приједору.

Он је навео да грађани Србије помоћ могу уплатити слањем СМС поруке 856 на број телефона 3030, док грађани изван Србије могу да на "Фејсбук" страници "Дневник једног бициклисте" нађу податке о начину уплате помоћи путем жиро рачуна. "Око 14.000 километара до сада сам прешао бициклом по Европи, кроз 15 земаља. Године 2017. возио сам до Барселоне, годину дана касније до Лисабона 5.000 километара за помоћ малој Мицили из Зрењанина, а 2019. преко Алпа до најсјеверније тачке Европе, Норткапа, неких 6.000 километара за 85 дана за помоћ малом Михајлу Милојевићу из Београда", рекао је Шљивић.

Он је рођен у Книну 1993. и имао је непуне двије године када је његова породица 5. августа 1995. године избјегла из села Доње Биљане и путовала непуних 25 дана до Крагујевца гдје су нашли нови дом. За ових 21 дан само једном је преспавао у свом шатору, а све остале дане угостили су га људи. "До Норткапа сам ишао 85 дана од којих сам 50 ноћио у шатору. Менталитет наших људи је другачији.

Прихвате госта као најрођенијег", додао је Шљивић. Свештеник Бранко Лазичић рекао је да су Љубишу дочекали на туковском мосту и примили га као да је најрођенији, обезбиједили му преноћиште, купили патике, нове ципеле у којима ће пјешачити до Крагујевца. "Велико хвала њему и да се видимо да нам дође у Приједор као драг гост и с тим да је ово путешествије било од велике помоћи", додао је Лазичић.

Он је додао да се дјечак за чије се лијечење скупља помоћ зове Илија, да је Свети Илија слава родног села Љубишиног Доње Биљане и да је црква на Уријама коју је данас посјетио посвећена Светом пророку Илији. Секретар Планинарског друштва "Клековача" Приједор Марко Сарић рекао је да су приједорски планинари сазнали на друштвеним мрежама за ову хуману активност и придружили се Љубиши на дијелу његовог проласка кроз Федерацију.

"Нас троје пратимо га десетак километара, једну трасу према Бањалуци, јер смо кроз његову причу схватили да му није потребно ништа друго до подршке неког ко ће с њим разговарати, подијелити и тако олакшати километре који знају бити тешки и суморни", рекао је Сарић, а осим њега дио пута са Шљивићем пјешаче чланови "Клековаче" Верица Петрић и Радослав Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана