Перишићи поклонили 3.000 књига библиотеци у Котор Варошу

Срна
Перишићи поклонили 3.000 књига библиотеци у Котор Варошу

КОТОР ВАРОШ - Просвјетни радник Филип Перишић и његова супруга Зорица, дипломирани васпитач, поклонили су збирку од 3.000 књига Народној библиотеци у Котор Варошу.

Богата колекција књига је скупљана више од 40 година и овај легат је нашао своје мјесто на посебно припремљеним полицама које су одвојене од остатка фонда.

Перишић је рекао да је овај легат срцем и љубављу предан библиотеци са жељом да се будуће генерације напајају се из тих корица знањем, мудрошћу, памећу и напретком.

- Књига ће вас увијек окријепити и помоћи да у тешким тренуцима кренете даље - нагласио је Перишић.

Он је истакао да је књиге понекад куповао и са пријекором супруге, али да му је драго што Народна библиотека постаје први пут легатар.

- Легат је у настајању, недостају дјела Петра Петровића Његоша, Милоша Црњанског и Борислава Пекића, која ће ускоро стићи у библиотеку. До краја године ће и мој пријатељ Петар Ђаковић поклонити још 1.200 наслова, што је за сваку похвалу - поручио је Перишић.

Директор Народне библиотеке Котор Варош Бојана Васић захвалила је породици Перишић и уручила им пригодне поклоне.

- Ми се обавезујемо да ћемо трајно чувати овај легат, као посебну библиотечку цјелину. Наша је обавеза да ускоро извршимо детаљну стручну обраду цјелокупне грађе, попис и каталогизацију, као и дигитализацију, како би легат био доступан у другим земљама за разна научна истраживања - нагласила је Васићева.

Данашњу свечаност предаје легата Народној библиотеци увеличали су дипломирани соло пјевач Ана Марковић-Малбаша и Владо Данић на клавиру, који су одржали мини концерт оперске музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана