Павловић: Размазили смо предузећа чији је оснивач град Приједор

Срна
Павловић: Размазили смо предузећа чији је оснивач град Приједор

ПРИЈЕДОР - Одборници Скупштине града Приједор усвојили су данас једногласно одлуку о субвенцији приједорској "Топлани" за измирење кредита ЕБРД-у у износу половине годишње рате, односно 625.000 КМ.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да грађани не смију остати без централног гријања, али и да се мора наћи начин да се измире обавезе које "Топлана" има.

"Ова рата биће исплаћена до 25. априла 2021. године, а другу рату ћемо обезбиједити 90 дана прије рока друге транше. У суштини, не мијења се ништа. жТопланаж ће имати 1.250.000 КМ које смо раздвојили на два дијела", појаснио је Павловић у обраћању одборницима.

Према његовим ријечима, "Топлана" би била самоодржива да је од преласка са мазута на био-масу била регистрована као нови субјект, али је она наставила пословање оптерећена дуговима из претходног периода.

"Идемо у правцу да сва предузећа подигнемо на ноге. Размазили смо предузећа чији је оснивач град, и она само чекају да се наслоне на буџет града. У наредном периоду то неће бити могуће. Мораће се доказати. Мораће наћи начина или уштедама или додатним активностима да дођу до самоодрживости", поручио је Павловић.

Он је оцијенио да комунална предузећа треба да остварују добит и да дио те добити иде и граду као оснивачу.

"А ми уствари имамо контра ситуацију. И наш циљ није да град има приход од ових предузећа, него бисмо били задовољни да ми њих не морамо финансирати, а то је сада на менаџерима тих предузећа", истакао је Павловић и подсјетио да то није политичко питање ко је власт, а ко опозиција, него сви заједно треба да раде на томе у корист и града и грађана и предузећа.

Будући да се ова тачка данас нашла пред одборницима поново након што је са претходне сједнице повучена усљед недостатка информација, одборницима се претходно обратио и директор "Топлане" Зоран Кнежевић, који је подсјетио на обавезе из кредита ЕБРД-а којим је приједорска "Топлана" промијенила енергент, односно са скупљег и прљавијег мазута прешла на јефтинију и чишћу биомасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана