Парастос за 12 бораца и цивила мјесне заједнице Рит

Срна
Foto: Срна

БРОД- У мјесту Рит код Брода данас је служен парастос за 12 бораца и цивила из овог насеља који су убијени у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и обиљежена 31 година од злочина над члановима породица Мартић и Дујанић који су починили припадници регуларних оружаних снага Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да су догађаји од 25. марта 1992. године Мјесну заједницу Рит сврстали у трагичну историју Брода због страдања невиних цивила, али и јуначку по херојима које је дала за одбрану отаџбине.

Он је подсјетио да се у насељу Рит 25. марта 1992. године десио злочин над члановима породица Мартић и Дујанић, а одмах сутрадан и Сијековац, гдје је извршен још стравичнији злочин над српским становништвом.

- Момир и Андрија Мартић и Душко Дујанић су у раним јутарњим часовима 25. марта 1992. године изведени из кућа и убијени, док је Момирова супруга Мерима рањена - рекао је Видић.

Видић је навео да је на подручју Брода почињен велики злочин над српским народом, почевши од 3. марта 1992. године када је извршена отворена агресија Хрватске војске, која је прелашла преко моста на Сави са тешким наоружањем, те формирањем 101. Босанско-бродске бригаде која се припремала за злочине.

Видић је истакао да се Борачка организација труди да обиљежава значајне датуме и да преноси истину млађим нараштајима, како се такви злочини не би никада поновили.

Цвијеће и вијенце испред спомен-обиљежја страдалима у Риту положиле су породице погинулих бораца и убијених цивила, представници општинске Борачке организације, мјесне организације бораца и Савјета мјесне заједнице Рит, представници општинске управе, општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и други поштоваци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана