Пар из Требиња се у суботу вјенчао, а у сриједу развео

klix.ba
Пар из Требиња се у суботу вјенчао, а у сриједу развео

Велики број бракова у модерном времену заврши се након неколико година, а има и оних који брачни стаж мјере и краће - у мјесецима или данима. Неки се на развод одлучују и послије 70 година заједничког живота.

Тако је у Бијељини прије неколико година забиљежен случај гдје је пар под истим кровом успио да "састави" тек 12 дана. Сличан случај догодио се у Требињу, гдје су се младенци вјенчали у суботу, а захтјев за развод брака поднијели су већ наредне сриједе, што значи да су само три дана били у браку, пише Кlix.

Али, док некима бракови пуцају за мање од године дана, други љубав проналазе и у позним годинама. Тако је најдужи брак у Републици Српској трајао је 70 година, а најкраћи само 13 дана.

Према анализи Завода за статистику Републике Српске најстарији младожења имао је 90 година, док је најстарија невјеста имала 86 година.

Статистика показује да су, од разведених бракова у Републици Српској током 2018. године, три најдужа трајала 50, 54 и 70 година. Најкраћи брак који је разведен у овој години трајао је два мјесеца.

На питање зашто неки бракови трају кратко, а неки дуго, психолог Анела Хасанагић каже да одговор треба тражити у укљученим странама, дакле супружницима. Према њеним ријечима брак неријетко не опстаје због незрелости једног од супружника.

- Зрелост је спремност појединца да се суочава са одређеним животним изазовом и неко је за брак зрео са 20 година, а неко није ни са 40, иако ми културолошки имамо јасне старосне границе и одреднице када је нешто вријеме чинити, удавати се и женити се. Услијед тих културолошких и социјалних притисака често млади парови улазе у брак потпуно неспремни да се суочавају са свим оним што заједнички живот доноси. Он захтјева од сваке стране компромис, спремност на разумијевање и јасно артикулисање сопствених потреба, опет водећи рачуна и о потребама других. Ову вјештину стичемо кроз живот, а наше особине личности, темперамент и карактер одређују један специфични склоп сваког од нас и начин на који пловимо кроз живот и брак - појашњава она.

Развод брака је постао учестала појава, али то није другачија ситуација у односу на друге европске земље.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана