Пандемија повећала количине инфективног медицинског отпада у болницама: Шприце, игле и скафандере одвозе два пута дневно

Милијана Латиновић
Пандемија повећала количине инфективног медицинског отпада у болницама: Шприце, игле и скафандере одвозе два пута дневно

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона удвостручила је количине инфективног медицинског отпада у болницама широм Српске, што потврђује и податак да се искоришћени заштитни скафандери, шприце, игле и једнократно посуђе одвозе и више пута дневно.

У здравственим установама истичу да су, осим трошкова за набавку кисеоника неопходног за тешко обољеле од “ковида”, лијекова, средстава за дезинфекцију и заштиту, скочили и трошкови за збрињавање инфективног медицинског отпада.

Директор Болнице Зворник Иван Поповић рекао је за “Глас Српске” да у ту категорију отпада одлази све са “ковид” одјељења, од игала, шприца, скафандера и маски, до прибора за јело и посуђа.

- Поређења ради, у 2019. години наши трошкови за збрињавање инфективног медицинског отпада износили су 21.000 марака, док је лани тај трошак био 52.000 марака, а у прва три мјесеца ове године већ смо издвојили 12.000 КМ - рекао је Поповић. Додао је да је болница организовала све како би се овај отпад одлагао на безбједан начин.

- Колико су количине повећане свједочи чињеница да запослени из предузећа које преузима и стерилизује ту врсту отпада, долазе два, а некада и више пута дневно по отпад - рекао је Поповић.

Болница “Свети Врачеви” у Бијељини од 2013. године посједује постројење “Метека” које прерађује инфективни медицински отпад и оштре предмете који стерилизацијом прелазе из инфективног у комунални отпад.

- Укупна количина медицинског отпада, што обухвата оштре предмете и инфективни отпад у 2019. години износила је 14.159 килограма, док је у години пандемије било 17.835 килограма. Третман “ковид 19” отпада, као и медицинског отпада уопште је од изузетног значаја у погледу контроле инфекције унутар наше здравствене установе, али исто тако и са аспекта заштите животне средине – истакла је одговорна особа за управљање медицинским отпадом у Болници “Свети Врачеви” Нада Станчић.

Властити стерилизатор посједује и добојска Болница “Свети апостол Лука” у којој наводе да су у години прије пандемије прерадили 18.412 килограма инфективног медицинског отпада, док је лани било 47.394 килограма тог отпада.

- Обрађен, нешкодљив за околину, отпад се одлаже као инертни комунални отпад - појаснили су у тој здравственој установи.

Пуне руке посла у вријеме пандемије имају и у фирми “ЕЦО гроуп” из Бањалуке, једној од ријетких у Српској која се бави преузимањем, транспортом и збрињавањем инфективног медицинског отпада.

- Користимо патентирану технологију која се базира на поступцима мљевења и стерилизације на високој температури без потребе за спаљивањем. Након третмана отпад је стерилизован, уситњен гранулат, непрепознатљивог поријекла, сув, смањеног волумена и до 35, а тежине до 75 одсто - навели су у овом предузећу. Истичу да је финални производ могуће користити као секундарну сировину или гориви отпад.

- Само из Универзитетског клиничког центра РС прије пандемије имали смо мјесечно око шест тона отпада, док је лани било око 12 тона мјесечно.  У пандемијској години остварено је повећање за 57,33 одсто укупно прикупљеног отпада у односу на претходну “редовну” пословну годину, односно 111.432 килограма више - истакли су у том предузећу и додали да су лани прикупили 305.817 килограма инфективног медицинског отпада.

Додатни капацитети

Нада Станчић је рекла да је бијељинска Болница “Свети Врачеви” у фебруару ове године кроз Развојни програм Уједињених нација добила још један стерилизатор за медицински отпад и амбалаже за паковање, транспорт и третман отпада.

- Обим производње отпада усљед “ковид 19” пандемије значајно је повећан, а самим тим и трошкови обраде - казала је Станчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана