Пандемија натјерала младенце да одгоде свадбена весеља: Судбоносно “да” чека јесен

Љиљана Алексић
Пандемија натјерала младенце да одгоде свадбена весеља: Судбоносно “да” чека јесен

БИЈЕЉИНА - Иако је пандемија вируса корона, поједине младенце то не спречава да стану на “луди камен”, па је седам Бијељинки у протеклом периоду изговарајући судбоносно “да” пред матичарима умјесто вела носило заштитну маску. Међутим, много је више оних којима је пореметила планове, па су били принуђени да одгоде вјенчање за неко љепше вријеме.

Будући младенци које је новонастала ситуација натјерала да откажу вјенчање заказано у марту, априлу па чак и мају, кажу да је, иако су се за најважнији дан у животу спремали дуго, разумна и одговорна одлука била да весеље пролонгирају. За љубав, истичу, не страхују јер она права пролази сваки тест и побјеђује чак и корону.

Међу онима који су помјерили датум вјенчања су и Жељка Живић и њен вјереник Богдан Млађеновић.

Жељка, која је као и свака дјевојка маштала о свом вјенчању и дуго се припремала за најважнији дан у животу заједно са својим будућим супругом, каже да је након дуже везе брак био логичан корак.

- Богдан и ја смо у вези годину и пет мјесеци. Није нам дуго требало да се одлучимо за вјенчање с обзиром на то да одлично функционишемо заједно. Након годину дана везе схватили смо да је то “то” - каже она. Међутим, новонастала ситуација одгодила је њихово вјенчање и прекинула припреме.

- Вјенчање је било заказано за 16. мај. Свадба није свадба без музике, а већ у новембру прошле године је било заиста тешко пронаћи добар, а слободан бенд, тако да су припреме почеле већ тада. Такође, у новембру смо резервисали свечани салон, као и фотографа, јер је потражња заиста велика. Нажалост, због новонастале ситуације били смо приморани да привремено откажемо планирано вјенчање. С једне стране ми није било свеједно, јер је то дан који толико дуго чекам. С друге стране, разум је пресудио - прича Жељка.

Како каже, страх код људи због вируса видљив је на сваком кораку.

- Мислим да, чак и ако се талас епидемије повуче до маја, а мјере забране престану, страх од великих окупљања може да потраје још дуго. Нажалост, на цијелу ситуацију додатно утиче и лоша економска ситуација изазвана вирусом - испричала је Жељка, иначе професор књижевности по занимању.

Схватили су да је због свега тога дуго очекивани чин било логично помјерити за другу половину године у нади да ће се ова ситуација до тада завршити.

- Свадбу смо помјерили за октобар, али смо опет спремни да је одгодимо уколико то ситуација буде захтијевала. Мислим да је то једина разумна одлука јер је на листи приоритета здравље број један - каже Жељка.

Иако су вјенчање одгодили, ови млади Бијељинци своју љубав његују. Једно другом су велика подршка у овим тешким данима. На питање да ли љубав трпи због короне, Жељка каже да то није случај код њих.

- Љубав није нужно пољубац, већ и поглед, разумијевање, подршка. Уосталом, љубав све побјеђује - поручује Жељка.

Маске умјесто вела

Матичари у Бијељини, који су током ванредних мјера за спречавање ширења вируса корона у марту склопили седам бракова, истичу да се вјенчања морају обављати уз мјере заштите.

- Обавезно је коришћење заштитних маски. Заказана вјенчања обављају се искључиво у канцеларији ове службе, у сједишту локалне администрације, у присуству само младенаца и кумова, матичара и градског одборника - каже шеф Матичне службе у Градској управи Бијељина Драгана Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана