Пале: Велике погодности за занимања модни кројач и модни галантериста

Srna
Пале: Велике погодности за занимања модни кројач и модни галантериста

ПАЛЕ - Ученици који упишу нови смјер модни кројач и модни галантериста у Средњошколском центру "Пале" од самог почетка имаће велике погодности, попут обезбијеђеног превоза и стипендије на мјесечном нивоу, рекао је Срни директор ове образовне установе Недељко Газивода.


"Увођењем нових дефицитарних занимања у школи биће изузетно корисно за развој локалне заједнице и привреде, јер ће ученици бити конкурентни на тржишту рада, а у данашње вријеме од првог разреда добијати мјесечну накнаду коју ће финансирати Влада Републике Српске, није мала ствар", рекао је Газивода.

Према његовим ријечима, ученици дефицитарних занимања добиће и стипендије од локалне фирме на Палама, која је обећала да ће стипендирати све ученике који упишу један од понуђених смјерова, што је велики постицај за будуће ученике.

"Понудили смо комбиновано одјељење у којем ће бити по 12 ученика. На Палама има фирма Мраз која запошљава више од 100 људи, а обим посла захтијева већи обим радне снаге, па им је потребам млад и квалификован кадар. Ученици би практичну наставу изводили у њиховој фабрици", истакао је Газивода и додао да ће стручно-теоријске предмете предавати технолог квалификован за ту врсту посла.

Газивода се нада да ће бити заинтересованих за упис у одјељење модни кројач и модни галантериста, јер према закону минимално мора бити 16 ученика у одјељењу.

Он је подсјетио да су увођење новог занимања договорили на састанку који су имали са представницима Привредне коморе, Уније послодаваца, Занатске коморе, Завода за запошљавање Српске, локалне заједнице и другим друштвеним партнерима.

Газивода је истакао да су урађене презентације, те послате основним школама на подручју општине Пале да би се ученици информисали о новим занимањима.

Директор фирме "Мраз" са Пала Младен Ковачевић рекао је Срни да ће компанија финансирати ученике који упишу један од дефицитарних занимања - модни кројач и модни галантериста у износу од 50 КМ на мјесечном нивоу.

"Осим стипендије коју нудимо, имали би и стипендирати од Владе Српске. То је укупно 150 КМ на мјесечном нивоу. Крајњи циљ нам јесте да по зваршетку школовања ученицима понудимо посао и од прве генерације видимо ко је потенцијал, како би даље ишао на дошколовавање. Сви они морају да прођу фазу да ли да иду за модног кројача или модног галантеристу да би даље наставили школовање", истакао је Ковачевић.

Он је додао да ће ученицима бити обезбијеђен и превоз од фирме јер имају аутобусе који возе раднике, тако да ће уступити један да би их довозили на праксу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана