Оживљавају Мајевицу и граде фабрике

Љиљана Алексић
Оживљавају Мајевицу и граде фабрике

ЛОПАРЕ - Упркос смањењу прихода у општинској каси због пандемије вируса корона, у Лопарама је захваљујући помоћи дијаспоре и Владе Србије настављена реализација започетих пројеката, али праве планове и за нове, међу којима је највећи изградња Туристичко-рекреативног центра “Бусија” на Мајевици.

Захваљујући управо помоћи Мајевичана који живе у дијаспори реализовано је 12 инвестиционих пројеката веома значајних за отварање нових радних мјеста, али и прихода у буџет.

Нова запошљавања и добит очекују и када заживи Туристичко-рекреативни центар “Бусија” на Мајевици, а начелник општине Радо Савић истиче да су све снаге усмјерене на реализацију тог пројекта.

- Административне послове смо ријешили, дефинисање трасе пута нам је најтежи посао јер смо морали више пута да је мијењамо због низа проблема. Сада разматрамо трећу опцију, гдје би пут ишао државним земљиштем да бисмо избјегли проблем са регулисањем имовинско-правних односа. За сада имамо најаву да ће ове године бити изграђени нови објекти, док чекамо рјешење за трасирање пута - рекао је Савић.

За то вријеме у Прибоју код Лопара у току је и изградња вишенамјенске производне хале посредством донације Владе Србије.

- Очекујемо да ће половином јула радови бити завршени. Није нам примарни циљ да добијемо закупца те хале, него да он запосли што више људи. Ускоро ће бити расписан јавни позив, а закупац ће имати минимална плаћања уз услов да запосли што већи број грађана. Планирамо да око те хале у Прибоју отворимо пословну зону, те двије у самим Лопарама и једну у Бобетином брду, јер нам то отвара перспективу у будућности због проласка дионице аутопута кроз Бијељину и Брчко - рекао је начелник Савић.

Ускоро почиње и изградња фабрике сира, за шта је Мајевичанин Васо Васић, који живи у Уједињеним Арапским Емиратима, исказао заинтересованост након што је у Липовицама оформио и фарму коза.

- Купио сам земљу у Липовицама. На фарми имамо 150 коза, а план је да их на љето 2022. године буде 300, што би представљало озбиљну производњу и сертификоване производе као коначан циљ - каже Васић.

У општини Лопаре подржали су његову идеју, а план је да производња буде 30 тона годишње и да се извози у Емирате.

У међувремену, заживјела је и производња мајевичког димљеног сира.

- Успјели смо да региструјемо Пољопривредну задругу која се зове “Зарац”, посредством које иде дистрибуција тог сира. Тренутно осам жена ради на производњи овог сира. Интересовање је огромно, па оне не могу стићи да произведу колико је тражен - истакао је Савић подсјетивши да је прије неколико година брендирана и мајевичка ракија.

Додао је да раде и на превазилажењу проблема у “Везионици”.

- Ту имамо проблем због пандемије јер је текстил врста робе која се слабије купује, па је производња тренутно стала, а и чекамо да буду ријешени имовински односи након смрти власника - рекао је Савић.

Инфраструктура

Према ријечима Раде Савића, помоћ дијаспоре огледа се и у инфраструктурним пројектима.

- Ових дана у мјесној заједници Јабланица мјештани су се организовали да буде изграђено око два километра асфалтног пута, за шта ће половину новца обезбиједити управо наши људи из дијаспоре, што је за општину огромна помоћ - каже Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана