Овогодишња тема "Окончајмо неједнакости"

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Партнерство за здравље и Црвени крст Федерације БиХ организоваће у сарадњи са клиничким центрима, институтима и заводима за јавно здравство бесплатно савјетовање и тестирање на ХИВ, хепатитисе Б и Ц, те сифилис у Мостару, Бањалуци, Тузли, Бијељини и Сарајеву, поводом обиљежавања 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а.

Овогодишња тема обиљежавања је "Окончајмо неједнакости, окончајмо АИДС, окончајмо пандемију ХИВ/АИДС-а", саопштено је из Партнерства за здравље.

Уз бесплатно и анонимно савјетовање и тестирање, грађани могу добити и едукативни материјал који нуди информације о путевима преноса и заштите од вируса.

Обиљежавање Свјетског дана борбе против сиде прилика је да људи широм свијета пруже подршку обољелима и да се уједине у борби против овог вируса и опаке болести.

Овај дан је и прилика за сјећање на оне који су нажалост умрли од болести узрокованих сидом.

Као и бројне друге болести, ХИВ вирус најчешће погађа најрањивије и друштвено маргинализиране групе, које су нажалост предмет стигматизације и дискриминације.

Неопходно је уложити напоре да се превенира ширење ХИВ вируса, те да се спријечи дискриминација и стигматизирање обољелих.

Удружење Партнерство за здравље заједно са бројним партнерима из владиног и невладиног сектора ради на превенцији ширења ХИВ-а, те побољшању лијечења и збрињавања лица које живе са ХИВ-ом.

До сада је 35 милиона људи преминуло од обољења везаних за сиду, што ову пандемију чини једном од најразорнијих у историји човјечанства, а процјењује се да тренутно 38 милиона људи живи са ХИВ вирусом.

"Данас је постигнут велики напредак у лијечењу ХИВ-а и разумијевању путева преноса, што нам омогућава бољу заштиту од ширења вируса", истичу из Партнерства за здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана