Отворена изложба фотографија “Романијска зима”

Срна
Отворена изложба фотографија “Романијска зима”

Соколац - На Сокоцу је вечерас отворена изложба фотографија пристиглих на фото-конкурс Планинарског друштва “Гласинац” под називом “Романијска зима” и уручене награде за пет најуспјешнијих аутора.

Прва награда према мишљењу стручног жирија и по броју гласова преко друштвених мрежа припала је Младену Видовићу са Хан Пијеска за фотографију “Први зимски залазак сунца на планини Јавор”.

Видовић је рекао новинарима да је први пут учествовао на конкурсу и да награду схвата као знак да треба купити професионални фото-апарат и наставити са овим хобијем.

“Планинарим и слободно вријеме проводим у природи, па су теме мојих фотографија природа и заласци сунца, али на начин да у фото-објектив ухватим необичан тренутак и сплет зрака у крошњи дрвећа”, каже Видовић.

Друга награда према оцјени трочланог жирија уручена је Игору Симовићу са Пала за “Панораму Романије у зимском руху”, а трећа Српку Рајићу са Сокоца за фотографију “Зимско предвечерје у Калаузовићима”.

Другонаграђени Игор Симовић рекао је да се фотографијом бави више од десет година, да је то нека његова љубав због које је више пута и награђиван.

“Користим сваки моменат да забиљежим љепоту која нас окружује, то је моја прича коју желим да пренесам на своје дијете”, навео је Симовић.

Према броју гласова /лајкова/, друго мјесто припало је Алекси Калајџићу из Фоче за фотографију “Сунчеви зраци”, а трећа Момиру Томићу са Сокоца за фотографију “Романијска Лазарица у зимском, божићном руху”.

Секретар Планинарског друштва “Гласинац” Вера Мијатовић нагласила је да је трочлани жири у саставу: фотограф Миленко Станковић, књижевник Миланко Боровчанин и новинар Велемир Елез, имао тежак задатак да одабере најбоље од 87 пристиглих, веома квалитетних фотографија од 32 аутора-учесника на фото-конкурсу “Романијска зима”.

Она је истакла да су кроз ове фотографије приказани зимски планински пејзажи, богаства и љепоте природе романијског краја, сусретања у празничне дане, културно-историјски споменици и вјерски објекти и све оно што чини једну комплетну туристичку понуду општине Соколац и шире регије.

Изложба фотографија “Романијска зима” биће отворена за посјетиоце у просторијама Планинарског друштва у Спортској дворани у наредних седам дана од 18.00 до 20.00 часова.

Фото-конкурс био је отворен од 1. до 15. јануара, а најбоље фотографије изабране су 6. фебруара.

Планинарско друштво “Гласинац” основано је на Сокоцу у јулу 2009. године и сада има 80 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана