Откупна малина цијена диктира бербу

Милијана Латиновић
Откупна малина цијена диктира бербу

Бањалука - Пред малинарима у Српској је још једна неизвјесна сезона, а од цијене коју им понуде откупљивачи зависи да ли ће уопште кренути у бербу “црвеног злата” јер свака цијена нижа од 2,50 марака по килограму за њих значи нове губитке.

Малинари кажу да су већ разговарали с откупљивачима и да су им обећали више новца за малину, али хладњачари тврде да од тога нема ништа и да ће цијена бити нижа него прошле године.

Произвођач из Братунца Иван Стојановић каже да ће, према првим процјенама, ове године бити мање малине него лани.

- Малињаци су у лошем стању. Највјероватније да се мало улагало јер је прошлогодишња цијена била ниска, произвођачи су били на губитку, па нису имали одакле ни да улажу у производњу. Ни вријеме нам није ишло наруку, како не воли хладну, тако малина не подноси ни топлу зиму. Не вјерујем да ћемо убрати више од 500 килограма на дунуму - рекао је Стојановић.

Додао је да би берба “црвеног злата” требало да почне око 1. јуна, ако уопште буду имали разлога за бербу.

Стојановић каже да лани први пут на подручју Братунца, Сребренице и Милића није било јединствене откупне цијене малине, те да се она кретала од 1,70 до 2,30 КМ.

- Разговарали смо са неким хладњачарима и најавили су да би ове године цијена могла бити нешто боља, између 2,30 и 2,50 марака. Мислим да је цијена од 2,50 марака по килограму минимум да би малинари имали какву-такву зараду - рекао је Стојановић, који на једном хектару узгаја четири врсте малине и двије врсте купине.

Хладњачар Драган Миловановић каже да се не зна колика ће бити цијена малине јер ни ону лањску још нису продали.

- Плаћали смо и до 2,50 марака, а сад продајемо по цијени од 1,50 КМ. Чекамо да малинари у Србији договоре цијену, али сигурно ће бити нижа него лани. Ако буде и 1,50 КМ, биће добро - рекао је Миловановић и додао да у хладњачама још има 500 тона прошлогодишње малине.

Откупна цијена малине и прошле године је задала велике муке произвођачима, који ни након бербе нису знали на чему су. Због ниских цијена које су им нудили откупљивачи своју борбу су наставили протестима, тражећи да им се за њихов труд поштено плати. Проблеми с откупом и ниске цијене, због којих многи произвођачи овог воћа само сабирају губитке, зауставили су експанзију подизања малињака која је била присутна протекле четири године.

Сезонци

Иван Стојановић каже да с обзиром на ниске откупне цијене у малињацима неће бити ангажовано много сезонских радника.

- Када берба почне, већину посла радиће чланови породица како би уштедјели - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана