Откривено налазиште злата на Брежанима

Срна
Foto: Илустрација

СРЕБРЕНИЦА- Генерални директор фирме "Дрина ресурс" из Сребренице Александар Мишковић рекао је на презентацији досадашњих резултата геолошких истраживања која су извршили на подручју ове општине да је на локалитету Брежани откривено злато на дубини од 80 метара.

"Рано је говорити о количини и процентима тог метала у тони руде, али је поуздано утврђено да се налази у рудној структури", навео је Мишковић.

Говорећи о резултатима рада фирме "Дрина ресурс", која послује у саставу канадске компаније "Тера Балканика" из Ванкувера, Мишковић је рекао да су ове године обавили бушења укупно око 1.900 метара на локалитетима Чумавићи, Оловине и Брежани и да су резултати обећавајући и оптимистични.

"Ове године тестирали смо своје претпоставке, планове и пројекте, а у идућој години планирано је 10.000 метара бушотина, од 50 до 500 метара дубине, и долазак до бољих, поузаднијих и прецизнијих сазнања о величини рудних налазишта, њиховим димензијама и облику, количини и саставу рудних лежишта и дубини на којој се налазе", објашњава Мишковић.

Он је прецизирао да су на локалитету Чумавићи, на дубини од 50 метара открили сребрно-цинкану и оловну руду са већом примјесом антимона и мањом примјесом злата, а да су у Брежанима открили злато на 80 метара дубине и да очекују да ће у дубокој зони доћи до бакра у Брежанима и Оловинама.

"Ово је била година доказивања наших хипотеза, а идућа треба да донесе прецизне податке о налазиштима", тврди Мишковић.

На питање Срне да ли је "Дрина ресурс", како се у јавности спекулише, сестринска фирма са компанијом "Рио Тинто" која врши геолошка истраживања у Србији чиме је изазвала протесте грађана због опасности од загађивања природе, Мишковић је рекао да није, али да "Тера Балканика", осим у Републици Српској, обавља геолошка истраживања и у Србији и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Мишковић каже да не користе резултате истраживања која је вршила Аустроугарска на овом подручју, али да су захвални за омогућавање приступа југословенској геолошкој документацији те локалној власти и становништву за добру сарадњу.

Он је посебно нагласио да су закони у Републици Српској повољни за инвестирање и да ова фирма жели да постане једна од водећих истраживачких фирми у овом региону.

Мишковић је додао да су и у Србији повољни закони за инвестирање, што није случај у ФБиХ када су у питању закони у вези са геолошким истраживањима и рударством, али да је почело њихово усклађивање, што ће допринијети ефикаснијој сарадњи и омогућавању инвестирања.

Он је прецизирао да су заинтересовани за истраживања налазишта мангана у рејону Маине у илијашкој општини.

"Фирма `Тера Балканика` инвестира у геолошка истраживања у сребреничкој и братуначкој општини, а након тога и резултата које ће се добити стручним анализама, одлучиће се да ли ће се приступити изради пројектне документације и експлоатације тих лежишта руде и по којим условима", навео је Мишковић.

Он је рекао да су на основу ранијих сазнања и истраживања радили геолошка бушења у Чумавићима и Оловинама, а да су сами открили рудна лежишта на Брежанима.

Мишковић је додао да сада врше детекцију структуре и количине руде те величина и изгледа лежишта рудних залиха различитим начинима бушења, са много бољом технологијом од предратне, југословенске, када су извођена само вертикална бушења и, из непознатих разлога, није се истраживало присуство злата у руди.

Мишковић указује да су обавили анализе ваздуха, воде и земљишта прије почетка геолошких истраживања и да редовно прате да ли долази до промјена након почетка бушења и истраживања присуства руда те да до сада нису забиљежене никакве промјене и да максималну бригу посвећују заштити природе поштујући најмодерније свјетске стандарде у тој области. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана