Откривена спомен-плоча народном хероју Милошу Зекићу

Срна
Foto: Срна

ШЕКОВИЋИ- У част народном хероју, команданту одбране града Београда Милошу Зекићу данас је откривена спомен-плоча испред његове родне куће у селу Зекићи у општини Шековићи, након чега је положен вијенац на Зекићев гроб у близини манастира Ловница.

На идеју о постављању спомен-плоче Милошу Зекићу, који је и оснивач Спортског друштва и Фудбалског клуба "Партизан", дошли су Удружење грађана "Шековљани" и навијачко удружење "Гробари" из Шековића, изјавио је Срни члан навијачког удружења Љубомир Огњеновић.

- Ово је мали знак пажње за велико херојско дјело које је учинио за наш народ један од најславнијих људи овога краја Милош Зекић, који се између осталог истакао као учесник Народноослободилачке борбе, био је генерал-потпуковник ЈНА и народни херој Југославије - рекао је Огњеновић.

Учесник СУБНОР-а Димшо Милић из села Каштијељ у општини Шековићи одржао је код спомен-плоче пригодан говор у коме је присутне подсјетио на Зекићеве херојске подвиге.

Милић је Срни изјавио да је Зекић много учинио за народ овога краја и да је између осталог на почетку устанка у јулу 1941. године био командир Среског штаба за Бирач, учесник у нападу на жандармеријску касарну у Шековићима, те нападима на Кладањ, Цапарде, Зворник, као и у ослобођењу Власенице и Ступара.

- Зекић је 1941. године постављен за замјеника команданта Бирчанског партизанског одреда, а годину дана касније за команданта. Био је командант Шесте источнобосанске бригаде. Учествовао је у борбама на Сутјесци, борбама против Нијемаца за ослобођење Тузле... - навео је Милић.

Милић је подсјетио и да је херој Зекић 1943. године предводио бригаду у борбама на Црвеним стијенама, на Романији, када је пребацио бригаду маршем у Бирач, гдје је спасио болницу 17. Источнобосанске дивизије.

Он је додао да је Зекић био рањен у борбама са усташама у Сребреничком срезу.

Херој Милош Зекић је након ослобођења Југославије наставио професионалну војну каријеру у ЈНА, гдје је, између осталог, обављао дужности команданта дивизије и војног изасланика у Румунији.

Зекић је завршио Вишу војну академију ЈНА 1953. године, а пензионисан је 1973. у чину генерал-потпуковник. У више сазива био је посланик Савезне народне скупштине.

Био је носилац Партизанске споменице 1941. године и других одликовања као што су Орден ратне заставе, Орден заслуга за народ првог реда, Орден за храброст и Орден народног хероја.

Милош Зекић рођен је 2. фебруара 1915. године у Шековићима, а преминуо 24. децембра 1984. у Београду. По сопственој жељи сахрањен је у Шековићима, недалеко од манастира Ловница, поред гроба још једног хероја Народноослободилачке борбе Бране Савића.

У центру Шековића налази се биста постављена у част Зекићу.

Откривању спомен-плоче народном хероју Зекићу присуствовали су представници Удружења грађана "Шековљани", навијачког удружења "Гробари" из Шековића на челу са Љубомиром Огњеновићем, СУБНОР-а Шековићи, те представници београдског Фудбалског клуба "Партизан" Драган Траиловић и Аца Трифуновић, као и други поштоваоци Милоша Зекића. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана