Освештани темељи монашке келије у Челебићи

Срна
Освештани темељи монашке келије у Челебићи

МАФОЧА - У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче данас су освештани темељи конака монашке келије Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане.

Темељи су јуче изливени, а данашњи чин освештања обавио је надлежни свештеник Љупко Медовић.

Женска монашка келија је метох манастира Вазнесења Господњег у Вардишту, а замишљено је да временом прерасте у први манастир на подручју општине Фоча.

Доласком из Србије монахиње Минодоре Ружић у Челебиће, која је поријеклом из тог краја, испуњен је један од два услова за оснивање монашке келије, односно манастира, а то је постојање сестринства.

Други услов је постојање конака, који се граде уз помоћ вјерног народа.

Очекује се да ће се сестринство овог метоха манастира Вазесења Господњег убрзо и увећати, да би временом монашка келија прерасла у манастир, што ће за цијели фочански крај бити од великог значаја, поготово ако се има у виду да на подручју ове општине не постоји ниједан манастир.

Сви који желе да помогну градњу монашке келије у Челебићима могу то урадити уплатом новчаних средстава на рачун Митрополије дабробосанске у НЛБ банци, број 562-012-81443528-04, са назнаком "За изградњу конака монашке келије у Челебићима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана