Освештана "Просвјетина школа" у Мостару

Срна
Освештана "Просвјетина школа" у Мостару

МОСТАР – Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, игуман манастира Житомислић Данило Павловић и мостарски парох Радивоје Круљ освештали су данас просторије "Просвјетине школе" у Мостару, која се налази у комплексу Саборне цркве Свете Тројице.

Настава у "Просвјетиној школи" одвија се као допунска настава викендом коју похађају српска дјеца, јер немају могућност образовања на српском језику у оквиру редовног наставног програма у Херцеговачко-неретванском кантону.

У школи се одржавају и едукације страних језика и многе друге културне и образовне активности.

-Поклањамо вам школу у којој ћете учити да је свијет створен од Бога и да је зато логичан. Ако вам неко буде причао да је образовање у супротности са вјером, немојте му вјеровати већ да знате да је и нашем разуму потребна храна коју ћете у школи учити, а души молитва и благослов Божији - рекао је владика и додао да ће тако постати цјеловити људи.

Епископ је изразио захвалност свима који помажу у обнови "Просвјетине школе" и обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару, институцијама Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Републике Мађарске.

-Све се то улаже у једну исту идеју, један исти је то благослов, и црква и школа. Све нам то помаже да будемо добри људи. Хвала добротворима и свима вама који се уграђујете у овај храм и ову школу - рекао је владика Димитрије.

Владика је подсјетио на ријечи да се зрелост, моралност и доброта једнога друштва види по томе какав свијет остављамо својој дјеци. -Свима вама хвала што ћемо овом школом оставити нашој дјеци мало бољи свијет, јер ће имати мјесто да се окупљају и уче и наукама и ријечи Божијој - поручио је епископ захумско-херцеговачки.

Након чина освештања, свечаност је увеличао хор "Просвјетине школе".

На освештању је био присутан и државни секретар за вјерска и национална питања из Кабинета премијера Мађарске Миклош Шолтес, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, потпредсједник Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, вијећници Наташа Јекић и Владимир Чабрило, предсједник СПКД "Просвјета" Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић, чланови Управног одбора мостарске "Просвјете", те ученици школе.

Стара српска школа у Мостару основана је почетком 19. вијека, а од 1856. године постала је и прва грађанска школа у БиХ.

Темељи за ову школу постављени су 3. маја 1855. године, а изградња је завршена 15. априла 1856. године. У овој згради 25. јуна 1856. године почиње са радом "Православна српска народна школа мостарска", а похађају је мушка и женска дјеца. У њој је 1870. године основана библиотека од књига Серафима Шолаје, Јоаникија Памучине и Прокопија Чокорила.

Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво основано је у овој згради 1888. године, а 1. септембра 1902. године у њој је основан Пододбор СПКД "Просвјета" у Мостару, а ту је био и Просвјетин дом.

Ову школу завршиле су многе генерације Мостараца међу којима су најпознатији Алекса Шантић, Атанасије и Војислав Шола, Светозар и Владимир Ћоровић, Бранко, Ристо, Милан и Јован Радуловић и многи други. У овој школи је својевремено и Јован Дучић био учитељ.

Традицију ове школе наставиле су Школа на Луци, Друга основна школа и Основна школа "Светозар Ћоровић", која данас носи име Основна школа "МустаФа Ејубовић-Шех Јујо".

Зграда је страдала у протеклом рату, 15. јуна 1992. године, када је страдала и богата архива Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Црквене општине Мостар.

Зграда је дјелимично обновљена у децембру 2020. године, када је завршена обнова приземља гдје је смјештена "Просвјетина школа српског језика, историје и културе", средствима Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Херцеговачко-неретванског кантона и "Електропривреде Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана