Освештана црква вазнесења господњег у Бијелом Пољу код Мостара

Срна
Освештана црква вазнесења господњег у Бијелом Пољу код Мостара

МОСТАР - Црква Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу код Мостара освештана је данас након двадесетогодишње обнове.

Свету архијерејску литургију и чин освештања обавили су Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ патријарха српског Нектарије.

Освештању овог за многе једног од најљепших мостарских храмова присуствовало је на стотине Мостараца и Херцеговаца, настањених у долини Неретве, али и расутих по цијелом свијету.

Епископ Нектарија је у бесједи након литургије рекао да овај храм треба бити мјесто окупљања и исцјељења душа.

Подсјетивши на бројне задужбинаре и ктиторе како овога, тако и других православних храмова, епископ Нектарије је рекао да су ктитори храмова људи који “обнављају у себи храм Духа Светога јер смо сви створени да се обожимо”.

-Све што чинимо јесте дар Духа Светога, и када постимо и молимо се, а све што треба да чинимо јесте да се уподобљавамо нашим светима - рекао је владика Нектарије.

Он је додао да свако има некога светитеља који се за све моли Богу.

-У овом храму се опет и изнова можемо обнављати и колико год падали можемо да устајемо уз благодат Духа Светога. Једино је до нас колико ћемо бити слободни, колико ћемо да примимо Христа - рекао је владика Нектарије.

Он је нагласио да је српски народ увијек васкрсавао, гдје год су га хтјели уништити, јер Срби “иду за Христом”.

Владика Димитрије захвалио се епископу Нактарију што је поново дошао у Херцеговину, гдје је и рођен.

-Ова Света служба нас и кроз историју и вријеме проноси и ми се сједињујемо са нашим прецима и свима који овдје почивају, али и са свима светима - рекао је владика Димитрије и захвалио свима који су уложили труд у обнову храма.

Он је поручио мјештанима да се старају о храму, као и о својим срцима и да чисте и обнављају душу, да би могли обнављати и све око себе.

-Много је важно да не запустимо нашу душу, образ, савјест јер онда нећемо знати то ни другима да пренесемо ако то и сами изгубимо. Видјели смо какве се страшне ствари дешавају и шта дјеца раде. Ипак то је до нас одраслих. Ми морамо да васпитавамо нашу дјецу, али прије тога морамо да васпитамо наше срце и савјест - истакао је владика Димитрије.

Парох бјелопољски Небојша Радић захвалио је свима који су дошли на литургију и освештање храма, првенствено владикама и свештеницима из цијеле Херцеговине и Црне Горе, као и Хору Светог Василија из Херцег Новог.

Црква Вазнесења Господњег један је од најстаријих и најљепших храмова у долини Неретве.

Саграђена је 1866. године, а према доступним информацијама, руска кнегиња Бојана купила је земљиште и поклонила цркви, те су 1863. године православни Срби у Бијелом Пољу почели градити цркву и завршили је 1866. године када је освештана.

Ова црква, као и већина православних храмова, страдала је у посљедњем рату, а вјерни народ расут по цијелом свијету од 2003. године је сакупљао средства и обнављао свој храм.

Данас је храм у потпуности завршен, осликан и уређен и можда по изгледу много љепши него што је био прије уништења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана