Општина Станари суфинансира станове за младе брачне парове

Срна
Општина Станари суфинансира станове за младе брачне парове

СТАНАРИ - Предсједник Скупштине општине Станари Денис Стевановић рекао је да је у протекле двије године 11 младих брачних парова искористило подстицајна средства за суфинансирање куповине или изградње прве стамбене јединице, за шта је из општинског буџета исплаћено 164.000 КМ.

Стевановић је рекао Срни да су у 2021. години са по 12.000 КМ суфинансирана три млада брачна пара, а прошле године осам парова са по 16.000 КМ.

"Прошле године било је пријављено 10 младих брачних парова, а осам је испунило услове", навео је Стевановић.

Он је најавио да ће већ у првој половини текуће године бити расписан и трећи јавни позив за суфинансирање за шта је већ у буџету општине предвиђено 80.000 КМ.

"Уколико се деси да буде више младих брачних парова који испуњавају те услове, а тих 80.000 КМ не буде довољно, ми ћемо ребалансом увећати средства", навео је Стевановић.

Он каже да је правилник о суфинансирању куповине или изградње прве стамбене јединице младим брачним паровима на подручју општине Станари локални парламент усвојио 2020. године, на основу иницијативе одборника СП-а, и да је подстицајни износ са првобитних 12.000 КМ по кориснику повећан на 16.000 КМ.

Према његовим ријечима, критеријуми за аплицирање за подстицајна средства по овом основу нису захтјевна, између осталог, битно је да су супружници млађи од 35 година, да најмање једно од њих у континуитету има три године пребивалиште на подручју општине Станари, да у тренутку пријаве обоје имају пребивалиште у овој локалној заједници.

"Може се суфинасирати куповина стана или куће, или изградња куће", изјавио је Стевановић и указао на опште услове које млади брачни пар при томе мора да задовољи, од којих је издвојио да се на њима не воде некретнине условне за живот или да су трговали некретнинама у одређеном временском периоду.

Он је као предност овог правилника указао што се подстиче и изградња куће на селу, што је за ову локалну заједницу веома битно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана