Општина Србац гради станове за младе брачне парове

Дејан Јовичић
Општина Србац гради станове за младе брачне парове

СРБАЦ - Општина Србац изградиће у овој години зграду за младе брачне парове чиме ће бити ријешено стамбено питање за 20 породица.

Замјеник начелника Српца Владимир Гужвић је рекао да ће општина ући у дугорочно задужење од 1,2 милиона КМ путем четврте емисије обвезница како би реализовала ову инвестицију, уз каматну стопу до четири одсто и грејс-период од четири године.

Према његовим ријечима, зграда ће имати корисну површину од 1.800 квадратних метара, док ће станови бити величине од 65 до 75 квадрата.

- Планирамо да станови буду продавани по подстицајној цијени која неће прећи износ од 800 КМ по квадратном метру, тако да ће се, примјера ради, највећи стан од 75 квадрата моћи купити за 60.000 КМ. Продајом станова планирамо обезбиједити средства за отплату задужења а њихова додјела биће дефинисана посебним правилником - рекао је Гужвић на мартовској сједници локалног парламента, на којој су овај приједлог једногласно подржали сви одборници.

Општина ће обезбиједити локацију за изградњу зграде и потребне дозволе, уредити приступни пут и околину, те расписати тендер и изабрати извођача радова, док је идејни пројекат већ завршен.

Уколико у првој фази буде више пријављених, како сазнајемо, биће  формиран новчани фонд из којег се планира финансирати изградња још једне ламеле са 20 станова, а уз то ће се омогућити пријевремена отплата кредита, што ће бити дефинисано посебном клаузулом у уговору који се буде склопио са најповољнијим понуђачем.

- Планираним задужењем уклапамо се у законске оквире и очекујемо сагласност ресорног министарства. Биће то савремен објекат који ће нудити све потребне услове за живот једне четворочлане породице и мислим да ћемо бити поносни што смо на овај начин великом броју младих омогућили стамбено збрињавање - рекао је Гужвић.

Србачка опозиција је такође подржала идеју локалне власти како би се покушао зауставити одлив младих са овог подручја.

- Ово је добар потез али само под условом да се станови не буду додјељивали по страначкој линији, због чега сам предложила да у надлежној комисији буду различити стручњаци како би све било транспарентно - рекла је одборница ПДП-а Душанка Игњатић.

Данијела Новковић Божић из ДНС-а сматра да би станове требало додијелити не само младима, већ свима онима који су тек засновали породицу.

- Свједоци смо у посљедње вријеме да је све више парова који касније ступају у брак и добијају прву дјецу након 35. године живота, тако да би требало размислити и о овој категорији - рекла је Новковић Божић.

Накнаде и помоћ

Општина Србац је ове године планирала 85.000 КМ за пронаталитетне мјере, у шта спадају накнаде за новорођенчад од 250 до 1.000 КМ, поклони и златник за прворођену бебу у години, као и суфинансирање трошкова једне вантјелесне оплодње. Ту спада и мјесечна помоћ од 100 КМ за породице са четворо и више дјеце, помоћ за младе брачне парове у куповини земљишта за изградњу стамбених јединица и ослобађање плаћања комуналне таксе за прикључак воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана