Општа гимназија Католичког центра у Бањалуци: Радионицама буде свијест и јачају самопоуздање

Милош Васиљевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Општа гимназија Католичког школског центра у Бањалуци обиљежила је јуче низом радионица Међународни дан даровитих и Свјетски дан особа са Дауновим синдромом, и на тај начин им показали да нису сами и да имају подршку.

Програм је обухватио интерактивне радионице из биологије, експерименталне физике,  музичке  умјетности, педагогије те  мултимедијалне садржаје из психологије и матерњег језика.

Осим радионице на којој су учествовали и чланови Удружења “Дајте нам шансу - Звјездице”, припремљен је и програм обиљежавања на Тргу Крајине и у парку “Петар Кочић”.     

Професорица хрватског језика и књижевности Бранкица Новаковић  рекла за “Глас Српске” да су се многе секције укључиле у обиљежавање ових значајних датума.

- Неки ђаци су извели програм у холу школе, неки путем дигиталних медија, а трећи су били на Тргу Крајине. Циљ је био да подстакнемо ученике на критичко промишљање - рекла је Новаковићева.

Она је истакла да је у овој образовној установи активно 14 секција, кроз које ђаци исказују своју креативност и маштовитост.

Професорица биологије Тања Марић казала је за “Глас Српске” да су са задовољством угостили чланове Удружења “Дајте нам шансу - Звјездице” с циљем да скрену пажњу и пробуде свијест друштва да особама са Дауновим синдромом треба пружити шансу да буду активни чланови друштва.

- Не смије само 21. март бити датум посвећен особама са Дауновим синдромом  - рекла је Марићева.

Предсједница Дневног центра “Дајте нам шансу - Звјездице” Жељка Перишић Нинковић каже да су с радошћу прихватили позив да буду гости у овој школи.

- Годинама наставници и ученици Опште католичке гимназије учествују с нама у обиљежавању овог датума и дају свој пуни допринос. Ти млади људи биће академски грађани, бавиће се другим пословима, али су већ током школовања показали солидарност и емпатију према онима који имају потешкоће у развоју -  рекла је Перишић Нинковић.

Ученица четвртог разреда Нађа Квочка рекла је да је циљ активности и радионица јачање самопоуздања особа са Дауновим синдромом.

 - Ово је битан догађај, њима је важна наша подршка. На овај начин показујемо им да нису сами - рекла је Квочка.

Професорица физике Андреана Ковачевић Ћурић рекла је да су на једној активности хтјели да повежу механичке електромагнетне таласе и да са једне стране покажу дјеци како то може да буде забавно, а с друге шта се може направити од материјала  који су доступни.

- Као допринос Међународном дану особа са Дауновим синдромом обукли смо различите чарапе у знак подршке - рекла је она.

Маштовитост

На Тргу Крајине маштовитост су показали ученици ликовне и музичке секције. Професорица музичког Кристина Моцоња рекла је да су, с обзиром на то да обиљежавају Дан даровитих, пустили ђаке да покажу у чему су најбољи.

- Дајемо омаж познатим музичким умјетницима - рекла је Моцоња.

Професор ликовне умјетности Давор Папоња поносан је на своје ученике који су показали различите технике сликања, те да се не мора сликати само у контролисаним условима, већ и у неким измјештеним околностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана