Окупили се представници 12 генерација Учитељске школе у Приједору

Срна
Окупили се представници 12 генерација Учитељске школе у Приједору

ПРИЈЕДОР - У Угоститељско-економској школи у Приједору данас је одржано дружење 12 генерација некадашње Учитељске школе у Приједору.

Ријеч је о генерацијама ученика од 1960/61. године, па до 1971/72. године када су свих десет учитељских школа у тадашњој БиХ, од те 1972. године, прерасле у Педагошку академију.

Један од организатора овог окупљања била је Бранкица Давидовић, која је школске 1967/68. године завршила ову школу.

Она је новинарима рекла да су кроз тих 12 генерација прошли најбољи учитељи широм бивше Југославије, а многи од тих ученика су доктори и магистри.

-То је на понос и честитост наших професора, али и ми смо били добри и послушни - истакла је Давидовићева.

Међу организаторима је и Миленко Вучковић из генерације која је 1968. године завршила Учитељску школу и који је рекао да је пуно емоција због сусрета након педесет и више година.

-Школа се много разликовала од данашње, прво због услова у којима смо живјели, по односу ученика и професора, као и по односу према нашим свакодневним обавезама. Требало је много труда да се школа заврши - навео је Вучковић, додајући да су се они који су завршили ову школу одмах укључивали у наставни процес и добијали своја одјељења.

Окупљене учитеље поздравио је и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић, рекавши да су то сјајни учитељи и наставници који су градили просвјетни систем у протеклом периоду.

-Овдје су и неке моје колеге са којима сам радио и учио занат и од којих се може много научити. Они могу и у наредном периоду посавјетовати млађе колеге како треба радити и како се понашати и како треба васпитати и образовати младе - навео је Гњатић.

Међу окупљенима данас био је и професор Александар Милић (86), који је предавао педагогију и филозофију.

-Овај сусрет ми је веома значајан и доживио сам га са пуно емоција јер су многи дошли што ми је драго, а ово дружење буди оне најпозитивније емоције када је школа била школа - рекао је Милић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана