Одржано стрип вече у Прњавору

Срна
Одржано стрип вече у Прњавору

ПРЊАВОР У Народној библиотеци у Прњавору одржано је стрип вече на којем су уприличене промоције едиције „Приче из Словенске шуме“, нових стрип издања „Девете димензије“ и берза стрипа.

Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“ Зоран Пејић прецизирао је да су вечерас промовисани радови дјеце узраста од седам до 14 година који су прошли љетњу школу стрипа у Прњавору, четири мала стрип албума и свих 47 досадашњих издања „Девете димензије“.

Он је рекао да су у објављеним издањима заступљени радови стрип аутора из Републике Српске или чланова „Девете димензије“ који тренутно живе и раде у иностранству, а широј јавности су представили и неколико стрипова за које су откупили ауторска права за објављивање и штампу.

Пејић је од радова који су занимљиви стрип колекционарима издвојио стрип албум „Тетовирани облаци“ херцеговачког ауторског тандема Јован Братић - Горан Лојпур, прву мангу на српском језику коју је нацртао Срђан Врањеш из Бањалуке, као и стрип часопис „Парабелум“.

-Сви воле и историјске теме које се вежу за стварне личности и догађаје. Ми смо објавили таква два стрип албум – „Ага“ по истинитом догађају чија је тема борба етиопијског националног хероја и српског официра против фашизма у Другом свјетском рату, и „Сарајевски атентат“ поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата -рекао је Пејић за Срну.

Пејић каже да је стрип издаваштво у Републици Српској чему свједочи и часопис „Девета димензија“ са 300 страница, јединствен на овом простору, за који се са својим радовима јави и до 400 аутора.

-Интересовање за стип је веће него што се у јавности мисли, доста се чита, а и интернет пуно помаже јер се вијести о новим издањима брзо шире, па колекционари правовемено могу доћи до свог примјерка - појашњава он.

Члан Удружења „Девета димензија“ Здравко Кнежевић у Прњавору је прије пет година покренуо школу стрипа. У августу ове године одржана је пета радионица на којој је учествовало 13 дјеце.

-Све њихове радове смо објавили у часопису за дјецу жПарабелум јуниорж, а вечерас смо им подијелили дипломе. Планова имамо и за наредну годину, организоваћемо наставак школе стрипа у Прњавору, Српцу, Дервенти, Братунцу и Бањалуци како бисмо анимирали младе јер су они наша будућност - рекао је Кнежевић.

В.д. директора Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић подсјетио је да су на постакљеном дијелу ове установе већ 15 дана изложени радови са Четвртог салона стрипа у Бањалуци, прије свега радови дјеце.

-Посебно нам је драго да је половина стрип цртежа дјеце из Прњавора што је показатељ да се с њима добро ради. Стрип је у протеклом периоду изгубио на популарности и зато сматрамо да треба дати простора и времена талентованим људима да покажу шта знају“ -рекао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана