Одржано "Подрашничко прело"

Срна
Одржано "Подрашничко прело"

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду данас је одржана трећа етно и гастро манифестација "Подрашничко прело" на којој су представљена традиционална јела, а највише пите савијаче.

Осим Удружења "Наша жена" из Подрашнице, које је организовало манифестацију у Културном центру "Петар Кочић", производе су представиле и чланице других асоцијација жена са подручја Мркоњић Града.

За најукуснију питу награђене су чланице Хуманитарног удружења жена, друго мјесто дијеле чланице Удружења жена "Бараћанке" и Удружење жена "Наша жена", а треће мјесто припада Колу српских сестара "Рођење Пресвете Богородице".

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић, која је свечано отворила манифестацију, рекла је новинарима да је ове године све доста скромније због пандемије вируса корона.

"Овогодишња манифестација посвећена је избору најљепше и најукусније пите. Захваљујем свим удружењима за труд и ангажман који улажу у очувању наше гастро традиције", истакла је Аничићева.

Предсједник Удружења жена "Наша жена" Борјана Јанковић рекла је да је ово прилика да удружења жена размјењују мишљења о храни, рецептима и о значајним пројектима, а све с циљем квалитетних туристичких понуда ових простора.

"Традиционални начин производње хране желимо да представимо данашњим младим генерацијама и укажемо на то како се некад живјело, радило и каква се храна спремала", навела је Јанковићева.

Она је изразило задовољство због тога што ово удружење траје већ 18 пуних година.

Члан жирија за избор најљепше пите Слободан Ћоћкало каже да је "Подрашничко прело" фестивал посвећен храни и етно насљеђу, те да је основни циљ да се сачува и валоризује рад жена на селу.

"Циљ је да се сачува богато гастро и етно насљеђе које је још добро сачувано на селу, тако да је ово данашње дружење омаж чувеној мркоњићкој пити која је постала препознатљива", наглашава Ћоћкало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана