Одржана манифестација “Осам вијекова Светосавља”

Срна
Одржана манифестација “Осам вијекова Светосавља”

Вишеград - На мосту Мехмед паше Соколовића и на броду на ријеци Дрини у Вишеграду данас је одржана манифестација “Осам вијекова Светосавља”, која је окупила учеснике из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Манифестацију је организовали Гусларско друштво “Раде Јамина”, чији је предсједник Дарко Лечић истакао њен значај, јер чува традицију и историју од заборава, те се тако пренос на млађе нараштаје.

“Морамо његовати нашу епску поезију, српски инструмент гусле и српску изворну пјесму”, истакао је Лечић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да оваквим скуповима Срби показују да не желе да забораве српску традицију, ношњу, језик, писмо и све оно што везује српски народ.

Ђуревић је навео да је ово једна од многих манифестација коју подржава општина Вишеград, за коју очекује да ће прерасти у регионалну или међународну.

Гуслар Велибор Живановић сматра да је веома битно да се организују овакве манифестације и окупљају што више учесника да би српске пјесме сачували од заборава.

Данашња манифестација одржана је под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са општином Вишеград.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана