Одржана конференција о унапређењу социјалног рада

Срна
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА- Циљ конференције социјалног рада са међународним учешћем под називом "Унапређење социјалног рада кроз развој теорија, метода и техника рада", која је данас одржана у Бијељини, јесте да се из добре праксе система у окружењу примијени оно што би у домаћем могло да буде боље.

Срђан Баралић, предсједник Управног одбора Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности из Републике Српске, рекао је да су учесници конференције дошли из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније.

Он је напоменуо да конференцији физички присуствује педесетак људи, а више од стотину их је регистровано путем видео-линка.

"Агенду смо дуго спремали. Циљ нам је да чујемо оно што је добро у нашем систему, оно што нас тишти и што би могло да буде боље, учећи из онога што други системи у окружењу имају дефинисано. Надам се да ћемо из закључака конференције имати неки корак напријед", рекао је Баралић.

Он је оцијенио да је потребно схватити да систем социјалне заштите не подразумијева само давање једнократних или било каквих новчаних помоћи.

Баралић је указао да се, када се говори о социјалној заштити, мора знати да она подразумијева више проблематика - породицу, породичну заштиту, проблеме у друштву, попут зависности и малољетничког преступништва, те насиља у породици, којег је више поготово у овом периоду пандемије.

Директор Центра за социјални рад Бијељина Милорад Софренић рекао је да овај центар обиљежава шест деценија рада и пожелио да искуства са ове конференције буду пренесена на терен, односно да институцијама буде путоказ којем правцу требају да се посвете.

"Наша главна мисија је да будемо што ближи оним најугроженијим слојевима становништва", рекао је Софренић новинарима.

Он је напоменуо да је Центар у Бијељини до прије четири године пружао услуге за до 5.500 корисника, а подаци за прошлу годину показају да су имали 9.155 корисника, од којих је 6.000 примало новчану помоћ.

Софренић је рекао да је буџет који су имали прије четири године износио око 5,2 милиона КМ, тренутни је око 8,5 милиона КМ, док је амбиција за сљедећу годину да он буде око 9,2 милиона КМ.

"По томе се може видјети колико је повећан обухват пружања помоћи онима којима је потребна", напоменуо је Софренић.

Он је истакао да се у бијељинском Центру за социјални рад давања исплаћују мјесец за мјесец, односно практично без икаквог кашњења.

Ружица Јелисавац из Републичког завода за социјалну заштиту из Београда, која је и предсједник Асоцијације социјалних радника струковног удружења, које са удружењима из Српске и ФБиХ успјешно сарађује већ седам година, рекла је да својим радом дају значајан допринос да корисницима из система социјалне заштите буде боље и да унаприједе свој квалитет рада.

"Наш циљ је подићи квалитет живота становника у Србији и БиХ", напоменула је Јелисавчева.

Она је оцијенила да су социјални радници на овим просторима деценијама колатерална штета.

"Зашто? Зато што да би човеку било боље у његовим проблемима, којих је пуно, ту треба да делују сви системи - полиције, правосуђа, центри за социјални рад, који су партнери једни другима. Углавном, и други закажу, али некако, центри испадну најслабија карика", рекла је Јелисавчева.

Она је напоменула да је оваквим конференцијама потребно подизати квалитет стручног рада, који треба да буде примијењен у пракси.

"Ми имамо тачне стандарде шта треба да урадимо и то треба да урадимо квалитетно, стручно. И ова конференција је вид додатног усавршавања... кад све то применимо у праксу, одговорност за то што нашем кориснику није боље - неће бити на нама", указала је Јелисавчева.

Она је додала да је на овим просторима све више корисника, а недовољно је стручног кадра при центрима за социјални рад.

Организатор шесте годишње Конференције је Савез удружења стручних радника социјалне дјелатности из Републике Српске у сарадњи са федералним Савезом социјалних радника и Удружењем стручних радника социјалне дјелатности Брчко дистрикта.

Конференцију подржавају Уницеф, ОЕБС и Организација "Чувајмо дјецу", а одржана је у хотелу "Дрина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана