Одржан Светосавски концерт “Каменичких бисера” из Косовске Каменице

Срна
Одржан Светосавски концерт “Каменичких бисера” из Косовске Каменице

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Грађанска аматерска група “Каменички бисери” из Косовске Каменице одржала је вечерас хуманитарни Светосавски концерт у Источном Новом Сарајеву, на којем су се представили пјесмама са Косова и Метохије.

Концерт је уприличен као знак захвалности и братских веза Косова и Метохије и Републике Српске које Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији путем великих пројеката скоро деценију и по одржава са становништвом јужне српске покрајине.

Прикупљена средства биће усмјерена у довршетак изградње и опремања Дневног центра за дјецу и младе са потешкоћама у развоју “Подржи ме - 9. јануар” у Косовској Митровици, који гради Одбор за помоћ Косову и Метохији.

Руководилац Грађанске аматерске групе “Каменички бисери” из Косовске Каменице Јадранка Васић истакла је да је велика част и задовољство бити у Источном Сарајеву и прослављати Савиндан, дијелећи радост и весеље.

“Као што је то казао Иво Андрић, спајамо век са веком и човека са човеком. Захваљујем се деци, директорима школа, студенског центра, градоначелнику Источног Сарајева, свим људима добре воље који су деци на Косову улепшали зимски распуст доласком овде”, изјавила је Васићева.

Она је рекла да је група настала прије три године, а тренутно броји 12 дјевојчица и пет дјечака, претежно основаца, али има и средњошколаца.

Јована Пешић, која је члан групе око годину дана, истакла је да је први пут у Источном Сарајеву и да су утисци одлични, додајући да се радује што ће овдје да проведе неколико дана са другарима.

“Репертоар чине косовске народне песме. Нама много значи што постоји једна оваква група, гдје се дружимо и чувамо нашу традицију”, напоменула је Пешићева.

Предсједник Одбора Милорад Арлов указао је да је концерт прилика да се међусобно приближе људи са овог подручја и са Косова те захвалио свима који су помогли у његовој реализацији.

Он је додао да је дневни центар грађевински завршен, а предстоји његово опремање и уређење дворишта.

“Вјерујем да ћемо убрзо дјеци са потешкоћама у развоју, њих 164, дати другу кућу као поклон Републике Српске”, истакао је Арлов.

Он каже да је до краја јануара активан и хуманитарни број 1412 и позива грађане да и на овај начин помогну у завршетку центра.

Арлов наводи да су искористили прилику и вечерас уручили захвалнице и поклоне граду Источно Сарајево, општинама Трново и Пале, као и паљанском предузећу “Гријањеинвест” које је донирало значајна средства и уградило комплетно гријање у центар од 714 метара квадратних.

“Хтјели смо да им јавно захвалимо и позовемо и друге да помогну и подрже наше хуманитарне акције. Надамо се да ћемо у јуну у оквиру пројекта жСпојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српскеж угостити највећи број дјеце до сада. У овом пројекту Источно Ново Сарајево и Пале већ годинама учествују”, изјавио је Арлов.

Директор предузећа “Гријањеинвест” са Пала Љубиша Танић оцијенио је да је изградња центра од великог значаја, првенствено за дјецу за потешкоћама у развоју, а они су урадили оно у чему су најбољи као једна од водећих фирми у Републици Српској у области гријања, климатизације и вентилације.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић наглашава да вечерашњи хуманитарни концерт осликава осјећања јединства људи овог града са Србима на Косову и Метохији.

“Срби на Косову и Метохији у Републици Српској имају доста сличности. Прошли су кроз голготу, патњу, различите врсте страдања и морамо да се подржавамо, да будемо заједно и покажемо да смо једно. Порука концерта је порука јединства, слоге и заједништва, без претензија да било кога угрозимо нити да ми будемо угрожени, већ да покажемо да смо један народ који на различитим територијама дише једном душом и тијелом”, истакао је Ћосић.

Концерту је присуствовао и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, а гости из Косовске Каменице учествоваће и на Светосавској академији сутра у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Организатори концерта су бањалучки Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији и Културни центар и Основна школа “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева, а покровитељ градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана