Одржан хуманитарни концерт “Бијељина за Космет”

Срна
Одржан хуманитарни концерт “Бијељина за Космет”

БИЈЕЉИНА - Сала бијељинског Центра за културу вечерас је била препуна посјетилаца који су својим доласком на хуманитарни концерт “Бијељина за Космет” помогли у прикупљању помоћи за српски народ на Косову и Метохији.

Велисав Мишура, предсједник Добротворне организације “Тројеручица”, која је организатор концерта, рекао је да Срби на Косову и Метохији у 21. вијеку, а након више од двије деценије и након свих дешавања, још живе у веома тешкој ситуацији.

“Ми и дан-данас имамо потребу да организујемо овакве догађаје да бисмо помогли нашем народу на Косову и Метохији”, рекао је Мишура новинарима.

Мишура је навео да је концерт организовала Добротворна организација Епархије зворничко-тузланске “Тројеручица” у сарадњи са организацијом “Сви за Космет”, под покровитељством града Бијељина, с циљем прикупљања средстава која ће бити прослијеђена Епархији рашко-призренској на челу са Његовим преосвештенством владиком Теодосијем, који ће та средства даља да шаљу на терен.

“Они су најупућенији и најбоље знају каква је ситуација доле, држе јавне кухиње жМајка девет Југовићаж и брину о нашем народу... Можда су још једини ту на терену који брину и помажу нашем народу”, рекао је Мишура.

Он је подсјетио да “Тројеручица” током цијеле године има активности које су усмјерене ка Србима на Косову и Метохији, прије свега око божићних и новогодишњих празника када се организује велика акција прикупљања помоћи, заједно са организацијом “Сви за Космет”.

“По потреби, с обзиром на то да смо у сталном контакту са нашим људима доле, организујемо појединачне акције помоћи за њих”, рекао је Мишура и појаснио да је идеја окупити што више људи и подићи свијест о непоходности помоћи онима којима је то потребно.

Према ријечима Александра Јањичића, из организације вечерашњег догађаја, овим концертом се жели послати јасна порука Србима на Косову и Метохији - да су Бијељина и њени грађани и вечерас са њима, у срцу и мислима.

Јањичић је захвалио свима за подршку у реализацији концерта, а посебно Његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију, који је благословио вечерашњи догађај.

Он је најавио да ће се, као што је то случај у Србији и Организацији “Сви за Космет”, велике ствари догађати и у Српској, да ово неће бити једини концерт, него ће прећи у традицију.

“Сви смо се овдје сабрали да у љубави, саосјећању, припадности и пожртвовању покжемо нашем народу да смо уз њих да у својој борби истрају, јер наша браћа и сестре, нажалост, имају ускраћено основно људско право - право на слободу”, рекао је Јањичић и додао да је на путу оснивање организације “Сви за Космет” у Републици Српској.

Зоран Ћирић, предсједник Хуманитарне организације “Сви за Космет” Србије каже да ова организација већ 13 година иде на Косово и Метохију и тамо, како истиче, помажу браћу и сестре, као и православне светиње.

“Уз помоћ добрих људи за ових 13 година остварили смо доста добрих дјела и ево и вечерас се у Бијељини окуписмо како бисмо на концерту жБијељина за Косметж сакупили новчана средства за угрожене сународнике на Косову и Метохији”, рекао је Ћирић.

Градоначелник Бијељина Љубиша Петровић истакао је да вечерашњи догађај има посебну хуману димензију јер, како је рекао, Бијељина дише срцем и плућима Космета.

“Наш страдални народ на Космету треба да осјети да смо ми увијек близу и у мислима и у дјелима”, рекао је Петровић наводећи потребу да овај концерт буде традиционалан, те да се до краја године одржи још један.

Вечерашнњи концерт отворили су домаћини - хор “Србадија”, а потом су наступили ансамбл “Косовски божури”, Бранка Зечевић, сестре Зорица и Љубица Мркаљевић и Петропавловски појци.

Улаз је коштао 10 КМ, донаторске картице 15 КМ, те је постављена кутија за добровољни прилог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана