Одржан хуманитарни базар за малог Бошка

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД - За седмомјесечног Бошка из Новог Сада прикупљено је око 1.600 КМ на хуманитаром базару у Новом Граду и тај новац ће бити уплаћен за лијечење дјечака обољелог од спиналне мишићне атрофије типа један.

Акцију је организовала група „Базарци“ из Новог Града, а један од организатора Марко Башић рекао је да је базар био прилагођен најмлађима с обзиром на то да је и Бошко дијете.

Он је навео да им је искуство олакшало посао, јер су до сада организовали неколико оваквих хуманитарних акција.

„Неке донаторе смо ми контактирали, неки су се сами јављали тако да нам је требало свега неколико дана да организујемо базар“, навео је Башић.

Бошко је рођен 14. јануара ове године, а кад је имао три мјесеца родитељи су примијетили да је доста мирнији него што би требало да буде у том узрасту.

Након прегледа и анализа, Бошку је успостављена дијагноза СМА 1 (спинална мишићна атрофија тип 1), неуромишићна болест, тешка и прогресивна, која може да има и смртни исход.

Болест се манифестује прогресивном атрофијом мишића и губитком животних функција, као што су ходање, варење, гутање и дисање.

За савремену генетску терапију одобрену 2019. године, тренутно најскупљу на свијету, потребно је 2,5 милиона евра.

Од 19. јуна Бошко је на интензивној њези у Дјечијој болници у Новом Саду и није у стању да самостално дише и да се храни.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана