Од "Путева Српске" затражити рјешавање вертикалне сигнализације

Срна
Од "Путева Српске" затражити рјешавање вертикалне сигнализације

ПРИЈЕДОР- Град Приједор тражиће од Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" рјешавање вишегодишњег проблема мањка вертикалне сигнализације на градским прилазима, усљед чега је брзина, умјесто на 50, ограничена на 80 километара на час, један је од закључака Форума за безбједност заједнице и Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове.

Закључак је донесен узимајући у обзир чињеницу да одговарајући саобраћајни знакови нису постављени ни четири године након почетка примјене Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Бранко Шврака из ресорног градског одјељења рекао је да надлежност за постављање вертикалне саобраћајне сигнализације има Јавно предузеће "Путеви Републике Српске", будући да се у Приједор улази преко магистралних и регионалних путева.

Горан Гаврановић из Полицијске станице за безбједност саобраћаја Приједор поновио је да је ријеч о само шест саобраћајних знакова за ограничење брзине на 50 километара на час, који би били постављени поред табли са ознаком насељеног мјеста Приједор, и то четири знака на магистралним и два на регионалним путевима, чиме би били покривени улази у град из свих праваца.

"Без ових знакова дозвољена брзина возила градским улицама, на мјестима гдје нема посебног знака, износи 80 километара на час, што је недопустиво, а истовремено отежава рад полиције јер све казне за прекорачење брзине у граду падају на судовима, а, са друге стране, грађани негодују јер се кроз насеља вози великом брзином", појаснио је Гаврановић.

Представници полиције истакли су добробит постојећег система видео-надзора у разоткривању кривичних дијела и прекршаја и отворили питање његовог проширања са већим бројем камера.

Замјеник предсједавајуће Форуму Драшко Ђенадија подсјетио је да су лани средствима Цивилне заштите набављене још двије камере које ће бити инсталиране након што Одјељење за стамбено-комуналне послове дефинише начин напајања електричном енергијом.

"И у овој календарској години планирана је набавка још двије камере, за које ће у договору са полицијом бити одређене нове локације за постављање. За нека већа проширења овог система потребна су већа финансијска средства и треба тражити начине да се она дефинишу, како на локалном тако и уз помоћ републичког нивоа власти", рекао је Ђенадија.

Форум за безбједност заједнице града Приједора је савјетодавно тијело које постоји и ради 18 година, састаје се двомјесечно, броји тридесетак чланова из свих релевантих субјеката у граду, отвара бројне теме и подстиче рјешавање најразноврснијих питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана