Бањалука: Од априла Бањалука и Градишка издаваће електронске грађевинске дозволе

Agencije
Бањалука: Од априла Бањалука и Градишка издаваће електронске грађевинске дозволе

У Бањалуци је представљен Интегрисани систем за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској у организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

 

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је истакла да је са тестним фазама пројекта Градишка почела 8. јануара, а Бањалука 17. јануара.

- Циљ нам  нам је да страним и домаћим  инвеститорима али и грађанима олакшамо, и омогућимо лакше добијане разне техничке документације потребне у сектору грађевинарства. Издавање електронске грађевинске условљено је и електронским потписома, а за министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске  већ је припремило подзаконских аката за усвајање електронског потписа.  То значи да инвеститор из било ког дијела свијета може поднијети захтијев за грађевинску дозволу. За почетак ћемо имати примјер папирнате форме, али временом ће све прећи у  електронску форму - навела је она.

Нагласила је да се проблеми у имплементацији овог пројекта могу јављати док се у потпуности не дигитализује земљишње књиге, а Републичка геодетска управа већ спроводи тај пројекат финансиран од стране шведске амбасаде.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да Бањалука већ двије године успјешно спроводи једношалтерско издавање дозвола.

- Грађани највише користе ове услуге док око 50 одсто инвеститора још увијек сами и директно одлазе у одређене институције по дозволе. Годишње се изда око 1.100 дозвола само за велике стамбено пословне објекте, што је огроман посао. И овај овај пројекат ће бити пун изазова, али Бањалука је прошла тестну фазу и очекујемо да за четири мјесеца систем издавања електронских грађевинских дозвола у  потпуности прогункционише - додао је он.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да ће овај пројекат ће омогућити даљи развој града, те помоћи у привлачењу нових инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана