Обрушен дио уређеног корита ријеке Јање

Срна
Обрушен дио уређеног корита ријеке Јање

БИЈЕЉИНА - Током обилних падавина у мају дошло је до обрушавања дијела уређеног корита ријеке Јање у истоименој бијељинској мјесној заједници, а након процјене оштећења биће урађена санација, саопштено је из Градске управе.

"У наредном периоду, у сарадњи између Градске управе и жВодаж из Бијељине, изнаћи ће се финансијска средства и биће извршена санација оштећене обалоутврде", наводи се у саопштењу.

У току је процјена оштећења и ради се на процјенама неопходних финансијских средстава за санацију обалоутврде.

Уређења ове дионице ријеке Јање реализован је у оквиру пројекта "Изградња дринског насипа у оквиру дионице два, регулација ријеке Јање и мостом на ријеци Јањи", у склопу пројекта "Заштита од поплава ријеке Дрине".

Извођач радова је била фирма "МГ Минд" из Мркоњић Града, а инвеститор Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Гарантни рок за изведене радове истекао је у априлу, а оштећења обалоутврде су се појавила одмах након истека гарантног рока у мају.

У опадању водостаји у Семберији

Водостаји бујичних водотокова Јање, Гњице, Лукавца и Модрана и даље су у опадању и у својим коритима, а припадници Републичке управе Цивилне заштите данас су обилазили мјесне заједнице на подручју Бијељине и по позивима мјештана којима је била потребна помоћ допремали пумпе за испумпавање воде.

Водостај Саве на подручју Семберије је у стагнацији са тенденцијом мањег опадања и на мјерној станици Јамена у 12.00 часова износио је 932 центиметра.

Водостај Дрине у 12.00 часова на мјерној станици Радаљ износио је 233 центиментра и у стагнацији је од посљедњег извјештаја, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

У саопштењу је наведено да се редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије уводи када водостај на станици Радаљ достигне коту од 450 центиметара.

Одјељење за послове мјесних заједница обишло је све мјесне заједнице на подручју Бијељине и том приликом је утврђено да су у већој мјери оштећени локални и некатегорисани путеви и сачињен је списак оштећене путне мреже, те прослијеђен Одјељењу за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине града Бијељина, како би била санирана штета узрокована бујичним поплавама.

Екипе Цивилне заштите пратиће стање на терену и повремено обилазити потенцијално угрожена подручја уколико буде нових падавина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана