Обронци Мотајице крили џиновског вргања

Дејан Јовичић
Обронци Мотајице крили џиновског вргања

СРБАЦ - Шетајући обронцима планине Мотајице србачки гљивар Драго Шешић (60) није ни слутио да ће убрати вргањ тешког 1,45 килограма и пречника чак 36 центиметара, какав се не виђа често на овим просторима.

Пронашао га је у Раковцу гдје најчешће воли да иде у гљиве. Добар је познавалац терена што је, како каже, пресудило да убере овог капиталца.

- Нико не очекује да ће их пронаћи у овом периоду, нарочито овај прелијепи примјерак који је права ријеткост. Углавном расту од почетка јуна до краја августа, а у новембру само ако је топлије вријеме. Мени се посрећило, јер је био добро сакривен испод лишћа - рекао је Драго.

Купца за џиновског вргања је брзо пронашао, а откупио га је један његов пријатељ из Бањалуке који је такође заљубљеник у гљиве и који их продаје на бањалучкој тржници.

Још од раног дјетињства бави се гљиварењем, а љубав према овом хобију, њему и његовој браћи и сестрама пренио је отац, тако да су често ишли породично у шуму. Најчешће обилази подручја Лепенице, Раковца и Мартинца који су богати јестивим гљивама.

- Брање гљива ми причињава велико задовољство, јер сам истински заљубљеник у природу. Добро су ми познате све врсте, али ја берем само оне које највише волим, а то су рујница, вргањ, лисичарка и сунчаница. Доста тога што уберем подијелим са родбином и пријатељима, а нешто од тога и уновчим - каже Драго.

Према његовим ријечима гљиварење је уносан посао, јер се може зарадити пристојан новац.

- Вргањ и рујница су најпопуларнији, јер се килограм вргања може продати на пијаци за око 15 КМ по килограму, а рујница иде и до 20 КМ. Некада су се само ријетки бавили овим занимањем, а сад се гљиве беру као никад до сада и беру их чак и они који их мање познају - каже Драго.

Са супругом је стекао три кћерке које нису показале интересовање за овом врстом хобија и данас живе расуте по свијету, од Брчког, па све до Аустрије и Њемачке.

- Не радим нигдје, тако да имам доста слободног времена за гљиварење, али и за риболов који је још једна од мојих великих љубави - каже Драго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана