Обиљежено 90 година алпинизма на Романији

Срна
Обиљежено 90 година алпинизма на Романији

ПАЛЕ - На Палама је вечерас обиљежено 90 година алпинизма на Романији, а прослави јубилеја присуствовали алпинисти из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Предсједник Планинарско-еколошког друштва /ПЕД/ “Романија” са Пала Радоје Војводић рекао је новинарима да је алпинизам “рођен” на Ђеви, једном од врхова Романије којег су 1929. године освојила двојица алпиниста.

Он је навео да је алпинизма један од најтежих и најатрактивнијих грана у планинарству, а да је Романија чувени центар за алпинизам у бившој Југославији, гдје има клинова старих и до 50 година који су још у функцији.

“Имамо престижне стијене код Новакове пећине, Мједеник, Црвене стијене”, навео је Војводић.

Он је истакао да је Планинарски савез Српске 2010. године формирао наставни Центар за алпинизам и слободно пењање, а дио полигона се налази у Рогоушићима и код пећине Орловача, те подсјетио да су одржана три љетна курса алпинизма.

Према његовим ријечима, опшина Пале је једна од ријетких општина у БиХ која је стијене за потребе полигона пренијела на ПЕД “Романија” да газдују.

Предсједник Планинарског савеза Црне Горе Драган Булатовић каже да му је драго што је са пријатељима присуствовао прослави овог јубилеја и да је сарадња са Републиком Српском у посљедње три године интензивирана.

“У августу 2017. године потисали смо меморандум о сарадњи са Планинарским савезом Српске и на тај начин стекли правни основ за даљи развој два савеза. Прошле године био је љетни алпинистички курс на Романији, а наставићемо са организацијом зимских алпинистичких курсева по Црној Гори”, рекао је Булатовић.

Алпиниста Изахрудин Исаковић из Сарајева рекао је да је прије четири године освојио романијске стијене, а да је прије 30 година на Романији завршио алпинистички курс.

“Сматрам да је Романија, осим полигона за развој алпинизма, може бити развојна шанса за општину Пале. Најбоље би било када би био организован годишњи скуп на овој планини с циљем довођења што више алпиниста, планинара”, истакао је Исаковић.

Обиљежавање јубилеја организовали су Планинарски савез Републике Српске и ПЕД “Романија” са Пала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана