Обиљежено 80 година од устанка народа у БиХ

Срна
Foto: Срна

ДРВАР - Полагањем вијенаца на Споменик жртвама фашистичког терора и централном манифестацијом у Радничком дому у Дрвару, обиљежено је 80 година од устанка народа у БиХ.

Почаст жртвама фашизма одале су бројне делегација из земље и региона.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да се Дрварчани са поносом присјећају 27. јула 1941. године и херојског чина овог малог града.

Она је у изјави Срни подсјетила да је 19 народних хероја из Дрвара, који је понио назив града народног хероја.

Предсједник Удружења антифашиста БиХ Сеад Ђулић позвао је све антифашисте да се укључе и да заједно крену у обнову порушеног споменика жртвама фашистичког терора у Дрвару.

“Треба да живимо за будућност, да дамо себи задатак да заједничким акцијама обновимо споменик у Дрвару”, поручио је Ђулић.

Он је истакао да је у Дрвару 1941. године пукла прва устаничка пушка против фашизма.

“Никада нећемо заборавити и не смијемо заборавити херојски чин Дрвара”, поручио је Ђулић.

Вијенце су положиле делегације антифашиста из Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије, као и представници локалне и кантоналне власти, те политичких странака, а потом су и шетњом Титовом улицом показали да његују традицију Народно-ослободилачке борбе.

У околини Дрвара је 27. јула 1941. године почела оружана борба против фашистичких окупатора и државних издајника, чиме је и почео устанак на територији данашње БиХ.

Првог дана устанка у Дрвару живот је дало 14 устаника. Устанак се из Дрвара проширио на сусједне територије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана