Обиљежено 80 година од формирања Прве прњаворске партизанске чете

Срна
Обиљежено 80 година од формирања Прве прњаворске партизанске чете

ПРЊАВОР - Општински одбор СУБНОР-а Прњавор и прњаворско Удружење писаца завичаја данас су на планини Љубић организовали обиљежавање 80 година од формирања Прве прњаворске партизанске чете.

Код спомен-обиљежја које свједочи о овом историјском датуму из НОР-а положени су вијенци, а потом је промовисан зборник књижевних радова „Завичајно јутро“.

Предсједник Општинског СУБНОР-а Раде Радоњић рекао је да се од 2015. године, када је подигнуто спомен-обиљежје, сваке године 17. октобра окупе на овом локалитету, положе вијенце и евоцирају успомене на дешавања из Другог свјетског рата.

-Трудимо се да на младе генерације пренесемо сјећања и од заборава сачувамо све што се дешавало на овим просторима. Данас је овдје било доста наших младих суграђана, на наше велико задовољство придружили су нам се и писци, а надам се догодине да ће нас бити још више - рекао је Радоњић.

Бране Шушак подсјетио је да су Новак Пивашевић, Илија Малић и Новак Продић били организатори окупаљења стотињак бораца на Љубићу након чега је Комунистичка партија Југославије донијела одлуку о формирању Прве прњаворске партизанске чете.

-Нешто касније на узвишењу Превија саграђени су војна касарна и ратна болница. Током 1942. године тежиште борби на овом подручју преселило се у село Отпочиваљка, а годину касније, 17. октобра, све јединице прњаворско-бањалучког одреда окупиле су се на узвишењу Цер гдје је формирана 14. народно-ослободилачка ударна бригада - рекао је Шушак новинарима.

Он каже да су по завршетку рата све општине градиле спомен-обиљежја да би била обиљежена значајна мјеста из НОР-а, а да општина Прњавор није имала подигнут споменик на Љубићу, што је он иницирао.

Предсједник Удружења писаца завичаја Драгана Симић појаснила је да је зборник „Завичајно јутро“ који је представљен на Љубићу написан на 300 страница, а радови подијељени у три поглавља.

-У првом поглављу су радови афирмисаних писаца и чланова Удружења, у другом младих талентованих аутора који су нам своју прозу и поезију доставили на јавном конкурсу, док су у трећем радови упокојених аутора објављени у њиховим ранијим радовима - прецизирала је Симићева.

Према подацима СУБНОР-а у јединицама партизанског одреда, 14. и 18. средњобосанске бригаде и других јединица у борбама од 1941. до 1945. учествовало је 4.500 партизана из Прњавора, од којих је 700 погинуло, а 1.200 рањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана